Un olimpic la matematica de la Colegiul Racovita a salvat alte vieti

iancu craciun

Pe data de 3 august, in localitatea Tileagd din judetul Bihor, o familie din Iasi care se intorcea de la Baile Felix a fost spulberata de soferul unui microbuz care a pierdut controlul masinii. In autoturismul de Iasi, se aflau doi bunici si nepotul lor, elev la Colegiul National Emil Racovita.

Batranii s-au stins imediat dupa accident, tanarul a mai supravietuit cateva zile dar a decedat. Organele sale au fost prelevate cu acordul familiei fiind donate unor personae aflate in suferinta.

Iancu Craciun era olimpic la matematica si avea viitorul in fata. Un oradean a adormit la volan si i-a curmat viata lui si bunicilor sai cu care se intorcea din vacanta.

O saptamana, adolescentul iesean a mai rezistat dar a intrat in moarte cerebrala. In ciuda suferintei, parintii si-au dat acordul sa-i fie prelevate mai multe organe.

Corneea şi ficatul adolescentului au ajuns la pacienţi din Bucureşti, iar rinichii, la Cluj. Pentru că în România nu a fost găsit niciun pacient compatibil, inima băiatului bate acum in corpul unui tânăr de 17 ani, din Germania. Acesta suferea de cardiopatie dilatativă în fază terminală.

Sambata, Iancu a fost inmormantat dar familia si cei apropiati raman cu amintirea unui tanar de exceptie.

“În banca întâi, acolo unde aștepta, mereu atent și curios, să afle lucruri noi, va rămâne din toamnă un loc liber și un gol imens… Într-o zi de vacanță, Iancu a plecat departe, lăsând în urmă imaginea unui adolescent frumos atât la suflet, cât şi la chip, inteligent, studios, de o profunzime interioară rar întâlnită la un elev de vârsta lui. Iancu avea un suflet cald, era sensibil, empatic și altruist. Atent la trebuințele celor din jur, își cerea scuze pentru greșelile celorlalți, atunci când era cazul. Recunoscător, politicos și foarte bine-crescut, se supăra deseori când regulile erau încălcate. Ambiţios și pasionat de cunoaștere, cu o cultură generală uimitoare, își făcuse din perfecţiune un ideal firesc. Până într-o zi de vacanța”, se scrie intr-o postare a Colegiul National Emil Racovita.

Video: eBihoreanul.ro