Un nou virus face ravagii în rândul animalelor. Austria este în alertă din cauza bolii limbii albastre

După febra aftoasă, o boală numită limbă albastră a început acum să se răspândească în Austria, amenințănd creșterea animalelor locale.
Două duzini de puncte de trecere mai mici a frontierei cu Slovacia și în principal Ungaria au fost deja închise, iar măsurile epidemiologice au fost intensificate. Mii de animale au fost deja ucise în țările vecine cu Austria – iar unele au fost îngropate în gropi comune de lângă granița cu Austria.
Cea mai recentă amenințare vine din vest, unde așa-zișii țânțari care mușcă au adus limba albastră în țară. În 2023, un serotip specific al virusului, BTV-3, a apărut pentru prima dată în Țările de Jos, Belgia și Germania. De atunci, s-a răspândit mai mult în Europa, iar acum în Austria. Potrivit rapoartelor, un total de 244 de ferme au fost afectate, scrie portalul de știri austriac Heute.
Boala afectează în primul rând oile, iar un sfert din cazuri sunt fatale. Virusul face ca vitele să sufere dureri severe, în timp ce vacile produc mai puțin lapte – ceea ce se face deja simțit în creșterea prețului produselor lactate în Europa.
Se crede că vaccinarea oferă protecție animalelor, cu toate acestea, în prezent nu există un vaccin inactivat autorizat în UE împotriva serotipului 3 (BTV-3). Există trei vaccinuri inactivate care pot fi utilizate sub autorizație de urgență în alte țări UE pentru ovine și bovine, precum și în anumite condiții și în Austria.
„Cei care acționează acum își pot proteja animalele și pot preveni pagube mai mari”, spune expertul în protecția animalelor Christian Zainzinger, care, în același timp, a avertizat: „Obiectivul este vaccinarea de 80%, dar suntem încă departe de asta”.
Cu toate acestea, Agenția Austriacă pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor îndeamnă la calm, ca în opinia lor boala nu prezintă un risc de infecție pentru oameni. De luni, Austria a relaxat restricțiile la import pentru Ungaria și Slovacia din cauza febrei aftoase. Schimbările au fost criticate de Camera de Agricultură a Austriei și de mai multe partide politice.
Ministerul Sănătății, condus de ministrul Korinna Schumann și secretarul de stat Ulrike Königsberger-Ludwig (ambele din Partidul Social Democrat din Austria, SPÖ), a declarat că noile reglementări nu reprezintă o adevărată ușurare. Potrivit acestora, modificările se aplică în mod specific zonelor în care riscul este cu adevărat ridicat, a informat ministerul.