Un nou născut infectat cu Covid a fost tratat

nou nascut copil covid

foto: reuters

Premiera înregistrată la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, unde a fost depistat un bebelus infectat cu virusul Sars-Cov-2 imediat după nastere. Copilul a fost asistat in permanenta de o asistentă, iar restul personalului a trebuit sa se descurce singur cu ceilalți nou-născuți. După ce a fost tratat, medicii au decis să îl externeze pe copil și mama acestuia.

Mama infectată cu noul virus a născut natural în urmă cu aproximativ două saptamani. În momentul în care i s-a efectuat testul PCR copilului, rezultatul a ieșit pozitiv. Din primele informații, mama era nevaccinata și a ajuns în Materntatea „Elena Doamna” fiind singura unitate medicala din Iași care tratează gravide infectate. Șeful secției de Obstetrică a maternității, medicul Razvan Socolov, a precizat că starea bebelușului, în acest moment, este bună, acesta fiind deja externat.

„În ziua a treia a dezvoltat simptome minore, adică ușoară febră și îi curgea nasul. A fost tratat simptomatic, analize, radiografie pulmonara care a fost în regula. La 14 zile, copilul fiind fara nicio simptomatologie a fost și testat. A fost rezultat negativ si a fost externat.”, a declarat prof. dr. Răzvan Solocov, șeful secției Obstretică.

Din cauza numărului mare de femei infectate cu noul virus, conducerea maternității a luat decizia ca paturile destinate îngrijrii acestei categorii de paciente să fie dublat.

„Inițial, pornisem cu 10 paturi, 3 pe ATI si 7 pe sector. În momentul de față avem 14 paturi, aceleași pe ATI pentru că nu avem mai mult oxigen, dar cu mai multe paturi pe sector. Acestea sunt ocupate pe ATI, iar pe sector mai era unul sau două paturi.”, a adăugat prof. dr. Răzvan Solocov.

În ultimele luni, peste 90%  din gravidele care au ajuns să fie internete în maternitatea din Iași, unele chiar în stare gravă, erau nevaccinate anti-COVID.