Un nou caz de antrax in judetul Botosani

antrax

Pe o pasune din Trusesti a fost gasit mort un vitel de 300 kilograme. Cei de la DSVSA Botosani sustin ca animalul provine de pe o pajiste izolata fara sa intre in contact cu alte animale. Medicul veterinar din comuna a depistat antraxul si s-a ales cu o eruptie la mana. Barbatul a fost internat in spital si supus analizelor medicale amanuntite.

„Am fost și în teren cu colegii, s-au luat mostre de sânge de la persoana care avea erupție pe mână. Se face o investigare să se vadă cine a intrat în contact cu vaca”, a declarat pentru botosaneanul.ro, Teodor Feraru, director executiv Direcția de Sănătate Publică Botoșani.

Animalul gasit mort a fost incinerat de catre reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. In luna august a acestui an a fost din nou alerta de antrax la un porc dintr-o gospodarie din Saveni.

Antraxul este o boala infectioasa produsa de Bacillus anthracis, boala este o zoonoza (boala comuna omului si animalelor, fiind intalnita mai frecvent la paricopitate ( bovine, caprine, ovine). Boala are o incidenta mai mare în locurile umede, mlastini, zone inundabile, unde pot fi transportati sporii bacteriei.

În asemenea regiuni infectate prin spori, bacilul antraxului poate sa persiste in pamant zeci de ani, aceste locuri fiind denumite pasuni blestemate cu imbolnaviri mai numeroase in primavara si in anii cu precipitatii abundente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *