Un muzeu de un miliard de dolari. „Simbolul unei națiuni”, aproape de inaugurare

grand_egyptian_museum

Marele Muzeu Egiptean „este gata în proporție de 99%”, a spus directorul muzeului pentru National Geographic. Construcția a început în urmă cu 20 de ani, iar acum, după investiții de aproape un miliard de dolari, se apropie ziua inaugurării. O dată oficială nu a fost anunțată, însă cel mai probabil evenimentul va avea loc în noiembrie, când Egiptul va marca 100 de ani de la descoperirea lui Tutankhamon.

Când va fi finalizat, Marele Muzeu Egiptean din afara capitalei Cairo, pe Platoul Giza, lângă Piramide, va fi nu numai noua bijuterie a coroanei Egiptului, dar va fi și una dintre cele mai mari, cele mai moderne muzee din întreaga lume, fiind descris drept „simbolului unei națiuni care și-a recuperat trecutul”. Într-o națiune foarte dependentă de veniturile din turism și în care arheologia și politica sunt profund legate, succesul muzeului este primordial pentru autorități, iar angajații sunt sub o presiune enormă pentru a-și îndeplini obiectivele. „Suntem gata în proporție de 99%”, declara generalul Atef Moftah, directorul muzeului, bătând din palme de fericire, în timp ce primește vizita jurnaliștilor de la National Geographic.

Muzeul impresionează prin capacitatea sa uriașă. 484.000 de metri pătrați de suprafață, 12 săli de expoziție, 100.000 de artefacte, costul total de peste un miliard de dolari – sunt cifrele seci prezentate de generalul Moftah.