Un monument istoric al Iasiului, refacut cu materiale ieftine si de slaba calitate!

Sharing is caring!

Statuia Independentei a ajuns in atentia arhitectilor si criticilor de arta, dupa ce muncitorii au turnat, printre altele, si ciment colorat, in contrast cu soclul monumentului. Critici au aparut si in mediul online, unde iesenii sustin ca lucrarile efectuate pina acum strica statuia simbol din inima orasului.

De la inceputul verii, zona din preajma statuii Independentei, de le bulevardul cu acelasi nume, a intrat in plin proces de reabilitare. Intre timp, muncitorii continua sa monteze bordurile si placile care sa acopere intreaga zona de acces. Critici au aparit si in mediul online, dar si in randul cetatenilor care trec zilnic prin zona.

Inlocuirea bucatilor de travertin, acele bucati de roca de culoare galbuie spre brun, cu placi de ciment colorat strica monumentul istoric.  Iar statuia Independentei a capatat o culoare si un aspect vizual deranjante.

Arhitectii sustin ca a fost afectata autenticitatea statuii, un simbol al Iasiului. Iar materialele folosite sint de slaba calitate si nu vor rezista mai mult de 2-3 ani.

Primarul Iasiului sustine ca, la final, lucrarea se va incadra in peisajul urban. In plus, modificarilefacute in zona au si avizul DirectieiJudetene de Cultura. Surse din interorulinstititiei de cultura sustin, insa, contrariul. Pentru lucrarile de la statuia Independentei nu a fost solicitat un punct de verede nici scris si nici verbal din partea Directiei de Cultura.

O sesizare scrisa va fi depusa la Ministerul Culturii, arhirectii si artistii contestaind modul de reabilitare executat la monumentul istoric. Statuia Independentei din Iasi a fost dezvelita in anul 1980 de catresotii Elena si Nicolae Ceausescu. Executia monumentului a durat 4 ani. Soclul este ornat cu 6 basoreliefuri reprezentative pentru momentul independentei din 1877. Statuia are o inaltime de 11 m si reprezinta o femeie eroina, tinind deasupra capului o esarfa, simbol al independentei. In zona au loc diverse maniferari publice, cu ocazia diverselor sarbatorinationale sau comemorative.

shares