Un militar rus care a refuzat să lupte în Ucraina a fost condamnat la cinci ani de închisoare

62257812

Un tribunal rus a condamnat un militar angajat pe bază de contract la cinci ani de închisoare pentru că a refuzat să lupte în Ucraina.

Procesul a avut loc la tribunalul militar din Ufa, în Republica autonomă Başkortostan (numită şi Başkiria), în zona Munţilor Urali.

Nedorind „să participe la operaţiunea militară specială” rusă declanşată în Ucraina în februarie anul trecut, Marsel Kandarov, 24 de ani, nu s-a prezentat în mai la locul său de serviciu, a precizat joi, într-un comunicat, serviciul de presă unificat al tribunalelor din Başkortostan.

În septembrie, el a fost „găsit” de forţele de ordine, potrivit aceleiaşi surse.

El a fost declarat vinovat de eschivare de la serviciul său militar vreme de peste o lună în timpul unei perioade de mobilizare şi a fost condamnat la cinci ani de detenţie într-un lagăr penitenciar, precizează comunicatul.

În septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin ordonase mobilizarea a 300.000 de rezervişti, după o serie de înfrângeri militare ale armatei ruse în Ucraina.

Zeci de mii de bărbaţi ruşi au părăsit Rusia după aceasta, pentru a se sustrage mobilizării, refugiindu-se în special în ţări vecine precum Armenia, Georgia şi Kazahstan.

Separat, un tribunal militar din Moscova a condamnat un rezervist mobilizat la cinci ani şi jumătate de penitenciar cu regim sever pentru că a „lovit” un ofiţer în timpul unei dispute, informează TASS.

Potrivit agenţiei de presă ruse, rezervistul şi-a exprimat „nemulţumirea” cu privire la organizarea antrenamentului celor mobilizaţi lângă Moscova, înainte de a sufla fumul de la ţigareta pe care o fuma spre faţa unui ofiţer şi a-i aplica o lovitură cu pumnul.