Un milion de pastile de iodură de potasiu, în depozitul DSP Iași

iodura de potasiu

Direcția de Sănătate Publică are un stoc de tablete de iodură de potasiu ce va putea fi distribuit prin anumite farmacii doar la recomandarea medicului de familie. Aceste doze se administrează doar în anumite situații, când este vorba de un accident nuclear.

Iodura de potasiu se administrează doar atunci când populația este expusă unei radiații care ar putea să le pună sănătatea în pericol. Ministerul Sănătății va stabili farmaciile prin care se vor distribui tabletele de iod iar medicii de familie vor prescrie pentru pacienții de pe lista lor doza conform grupei de vârstă și factorilor de risc asociat. Pastilele de iod nu vor putea fi cumpărate de la farmacii la liber, ci doar cu rețetă de la medicul de familie, pe baza unui formular special.

„În județul Iași sunt aproximativ un milion de tablete. Ele sunt în depozitul farmaceutic al Direcției de Sănătate Publică Iași și în momentul în care ministerul va finaliza documentația prin care se stabilește modalitatea de distribuire va începe distribuirea. În momentul de față există un proiect de ordin transparență decizională care urmează să fie publicat și va prezenta modalitatea de distribuire”, a declarat Vasile Cepoi, director DSP Iași.