Un milion de cazuri de cancer sunt nediagnosticate în Europa, din cauza Covid-19

cancer

Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (OCE) avertizează că aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent,în Europa, din cauza crizei sanitare provocate de coronavirus. Aceste date stau la baza lansării campaniei „Time To Act” care are în vedere combaterea crizei privind lupta împotriva cancerului.

La nivel european, datele OCE scot în evidență ca, în perioada pandemiei, aproximativ un milion de cazuri sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, aporaope 100 de milioane de teste de screening pentru depistarea cancerului nu au fost efectuate, iar jumătate din pacienții care prezinte simptome nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare. De asemenea 1 din 5 pacienți nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie. Toate acestea duc la diagnosticarea în faze și, implicit, la scăderea ratei de supravețuire a bolnavilor.

Europenii sunt îndemnați să fie atenți la semnalele de avertizare în depistare acancerului (de exemplu: sângerări în urinare, tumori identificate la sâni, dificultăți de înghițire, pierderi neobișnuite în greutate) și să meargă degrabă la medic, în momentul în care observă că se confruntă cu simptome suspecte.