Un medic grec, care a făcut facultatea la Iaşi, le mulțumește pompierilor români: „Dacă focul trecea drumul, îmi ardea satul”

medic grec 11

Localnicii din Insula Evia şi din împrejurimi s-au mobilizat şi vin în sprijinul pompierilor care luptă cu focul. Printre voluntarii care aduc apă şi hrană pentru oamenii din autospeciale se numără şi Dimitris Makris, un medic care locuieşte în Madudi, localitate cu ieşire la mare, situată în partea insulei unde focul n-a ajuns după intervenția pompierilor.

Dimitris a venit însoţit de doi prieteni să împartă sticle cu apă rece pompierilor români şi greci. În vârstă de peste 50 de ani, în tricou şi şort, bărbatul vorbeşte o română aproape perfectă, deşi întreruptă de pauze în care îşi caută cuvintele.

„Am făcut facultatea la Iaşi şi călătoresc destul de des în România. Ultima oară am fost acum doi ani, înainte de pandemie. Şi voi aveţi o ţară frumoasă”, spune medicul, în timp ce dă mâna cu membrii Unităţii Speciale a ISU. “Vedeţi drumul ăsta şi muntele din faţă? Acolo e Madudi, satul unde locuiesc. Are vreo mie de locuitori, dar acum acolo sunt cam cinci mii de oameni, în total, pentru că sunt şi turişti, avem ieşire la mare. Dacă focul trecea drumul, îmi ardea satul. Ardea totul. Acum văd că s-a potolit focul. Sunt incendii de pădure în fiecare an la noi, dar niciodată nu-mi amintesc să fi izbucnit atât de multe, dintr-odată”.

Sursă text/foto: Libertatea