Un lector universitar de la Univ. Cuza prezinta avantajele mersului pe bicicleta in Iasi

Lectorul universitar Mihai Bulai, de la Universitatea Cuza sustine ca a renuntat de un an la autoturismul personal si se deplaseaza in Iasi cu bicicleta. In toata aceasta perioada, si-a dat seama de beneficiile acestui mijloc de deplasare.

„Nu am făcut mai mult de 30 de minute cu bicicleta între două puncte din spațiul construit al Mun. Iași până acum. Cel mai des fac 15 minute între A și B, plus 2 minute legat bicicleta de un copac din zona B. Trăiesc în orașul de 17 minute. Există echipament de iarnă pentru biciclete, mult mai ieftin ca la motociclete. Nu am răcit niciodată din cauza mersului pe bicicletă, indiferent că a fost ploaie, vânt, frig sau toate trei la un loc. Au fost doar 3 zile când a nins și nu am scos bicicleta. Am 7 rucsaci, pentru toate situațiile. Am cărat din Țuțora și 10kg de materiale cu rucsacul și în schimb nu am mai fost la sala de fitness în acea zi. Nu-mi place să mă plimb cu bicicleta, îmi place să mă plimb pe jos, căci văd multă lume de aproape. În schimb îmi place să ajung repede oriunde cu bicicleta. Cu ceva infrastructuri dedicate mobilității durabile am putea reveni la Orașul pentru Oameni, așa cum a fost el conceput inițial. Degeaba mai punem o bandă de mașini la o stradă existentă sau un pod peste un alt pod, căci traficul se va bloca la prima intersecție. Da, trebuie inele de autostrăzi în jurul metropolei și bulevarde periferice. Nu ne vom opri însă niciodată din achiziționat autotuturisme personale, căci veniturile permit asta către categorii din ce în ce mai largi și considerăm că ni se cuvine”, a mentionat lect. univ. dr. Mihai Bulai.

Acesta considera ca sunt alternative si pentru locuitorii din Zona Metropolitana.

„Sunt soluții și pentru locuitorii Zonei Metropolitane, prin transport intermodal coerent, prin tren + tramvai + autobuz + bicicletă pliabilă. S-au găsit soluții de cărat marfa cu cargo-bikes în centrele orașelor Deschise Pentru Pietoni (nu „Închise Pentru Mașini” cum spun unii), toți s-au adaptat. Trebuie o schimbare, nu mai putem investi miliarde de euro în infrastructuri convenționale, nu avem acești bani, cel puțin nu în România. Nu are sens să ne împrumutăm cu miliarde pentru ceva nesustenabil. Ar fi ideal să investim direct în sustenabilitate, nu să trecem neapărat prin anii 1970 ai Occidentului cu orașe congestionate și smog peste tot. Nu ne permitem luxul de a face aceleași greșeli”, a mai scris profesorul.

De ceva timp, Mihai Bulai sustine dezvoltarea unei retele de piste pentru biciclete.

„Construcția unei rețele coerente de piste ciclabile va favoriza circulația persoanelor și a mărfurilor de volum mic pe biciclete, scutere electrice către centrul orașului și va scădea traficul poluant”, a completat Mihai Bulai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *