Un lector de la Babeș-Bolyai a fost prins în timp ce primea mită de la masteranzii săi

bani-calculator-spaga-mita-euro-640x400

Un lector universitar din Reșița a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce ar fi primit o șpagă de 50 de mii de lei de la masteranzii săi.

Potrivit anchetatorilor, dascălul ar fi pretins banii fie ca să îi ajute să promoveze examenele restante, fie să și ia doctoratul. Profesorul a ignorat însă un detaliu important: faptul că o parte dintre masteranzii cărora le-a cerut șpagă erau ofițeri de poliție, iar lectorul universitar Cristian Rudolf, de la centrul unviersitar al Universității Babeș-Bolyai din Reșița, cândva cunoscută drept Universitatea Eftimie Murgu, a cerut aceste sume, spun procurorii DNA, fără cea mai mică rezervă.

Surse apropiate de achetă spun că, în sala de curs, le-ar fi spus masteranzilor că „orice blat are reguli foarte scrise”.

Aceste reguli i-au făcut pe ofițerii de poliție restanțieri să-l denunțe la DNA. Așa au fost organizate mai multe acțiuni de filaj și înregistrare, în timp ce dascălul universitar ar fi primit și primele două tranșe din presupusa mită, pe de-o parte 1.000 de euro, pe de altă parte 3.000 de lei. Asta se întâmpla pe data de 18 februarie.

La două zile distanță s-a organizat și flagrantul delict, atunci când dascălul a primit de la trei dintre ofițerii de poliție care făcuseră deja denunț și întreaga operațiune era supravegheată de procurorii DNA, o plasă în care se aflau cei 50.000 de lei.

Ca să evite, oarecum, un eventual flagrant delict, potrivit acelorași surse, profesorul le-ar fi cerut masteranzilor săi să pună punga cu bani în mașină, apoi a urcat la volan și a plecat.

Doar că la următoarea oprire au intervenit anchetatorii care i-au cerut explicații în legătură cu suma de bani, iar acesta a recunoscut că studenții i-ar fi oferit aceste sume de bani ca să-i ajute la examene.

Sursele oficiale ale DNA spun că profesorul de la Reșița ar fi impus și anumite taxe pentru promovarea restanței cu o notă minimă. Taxa ar fi fost de 600 de euro, iar pentru nota maximă masteranzii ar fi trebuit să plătească 1.200 euro.

Așadar, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de luare de mită, iar marți va ajunge în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Timiș, operațiunea fiind gestionată de procurorii DNA Timișoara cu propunere de arestare preventivă.