Un inginer a fost condamnat in SUA la 8 ani de inchisoare dupa ce s-a dovedit ca spiona pentru guvernul chinez

03-ciocan-tribunal

Un fost student absolvent din Chicago a fost condamnat miercuri la opt ani de închisoare pentru că a spionat pentru guvernul chinez prin colectarea de informații despre ingineri și oameni de știință din Statele Unite.

Ji Chaoqun, un cetățean chinez care a venit în SUA pentru a studia ingineria electrică la Institutul de Tehnologie din Illinois în 2013 și care ulterior s-a înrolat în Rezervele Armatei SUA, a fost arestat în 2018.

În vârstă de 31 de ani, acesta a fost condamnat în septembrie anul trecut pentru că a acționat ilegal ca agent al Ministerului Securității de Stat din China (MSS) și pentru că a făcut o declarație falsă materială pentru armata americană.

Potrivit Departamentului de Justiție, Ji a primit sarcina de a furniza unui ofițer de informații date biografice despre persoane pentru o potențială recrutare ca spioni chinezi. Printre aceste persoane se numărau cetățeni chinezi care lucrau ca ingineri și oameni de știință în SUA, dintre care unii lucrau pentru contractori americani din domeniul apărării.

Spionajul lui Ji făcea parte dintr-un efort al serviciilor de informații chineze de a obține acces la tehnologii aerospațiale și de satelit avansate dezvoltate de companii americane, a precizat Departamentul de Justiție într-un comunicat.

În 2016, la un an după absolvire, Ji s-a înrolat în Rezervele Armatei SUA în cadrul unui program în care cetățenii străini pot fi recrutați dacă abilitățile lor sunt considerate „vitale pentru interesul național”.

În cererea sa de înscriere în program, Ji a declarat în mod fals că nu a avut niciun contact cu un guvern străin în ultimii șapte ani. De asemenea, el nu a dezvăluit relația și contactele sale cu ofițeri de informații chinezi într-un interviu ulterior cu un ofițer al armatei americane, potrivit Departamentului de Justiție.

În 2018, Ji a avut mai multe întâlniri cu un agent sub acoperire al forțelor de ordine din SUA care se dădea drept reprezentant al MSS din China. În timpul acestor întâlniri, Ji a declarat că, cu ajutorul legitimației sale militare, putea vizita și face fotografii la portavioane din clasa „Roosevelt”. Ji a explicat, de asemenea, că, odată ce va obține cetățenia americană și autorizația de securitate prin intermediul programului de rezervă al armatei, va căuta un loc de muncă la CIA, FBI sau NASA, a declarat Departamentul de Justiție, citând probele de la proces.

Ji intenționa să lucreze în domeniul securității cibernetice la una dintre aceste agenții, astfel încât să aibă acces la baze de date, inclusiv la cele care conțineau cercetări științifice, a precizat Departamentul de Justiție în declarație.

Ji lucra sub conducerea lui Xu Yanjun, director adjunct de divizie la filiala provincială Jiangsu a MMS, se arată în declarație.

Xu, un ofițer de carieră în domeniul informațiilor, a fost condamnat anul trecut la 20 de ani de închisoare pentru că a complotat să fure secrete comerciale de la mai multe companii americane din domeniul aviației și aerospațial. Xu a fost, de asemenea, primul spion chinez extrădat în SUA pentru a fi judecat, după ce a fost reținut în Belgia în 2018 în urma unei anchete a FBI.