Un inginer a făcut un dispozitiv medical din piese auto vechi. Acesta este de zece ori mai ieftin decât cele existente pe piață
Laurentiu Miron (52 de ani) este absolvent al Facultății de Inginerie din Galați și a creat recent un exoschelet metalic, construit din piese auto refolosite. Dispozitivul este de peste 10 ori ori mai ieftin decat cele existente pe piata medicală internațională și poate ajuta pacienții cu dizabilități motorii.
Vorbim de o structură metalică mobilă, cu o greutate de 8 kilograme, care se atașează pe șoldul și picioarele pacientului cu mai multe chingi și catarame, iar momentan este controlată de acesta prin intermediul unor butoane. În zona genunchilor, dispozitivul medical are două motorașe, care permit îndoirea și întinderea picioarelor.
Important de amintit este că exoscheletul poate fi folosit pentru persoanele cu dizabilități motorii parțiale, care nu au suficientă forță pentru a-și mișca picioarele. Dispozitivul medical poate asgura în momentul de față aproximativ 60% din forța de care o persoană are nevoie pentru mișcarea membrelor inferioare.
Inovația a fost chiar lucrarea de licență a gălățeanului de 52 de ani, care tocmai a absolvit cursurile Facultății de Inginerie, specializarea Inginerie Medicală, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
„Tatăl meu a avut o problemă cu picioarele şi, tocmai din cauza asta, aş fi vrut să îl ajut de atunci, dar nu am putut. Principala aplicaţie este cea medicală, dar, dacă se continuă cercetarea şi dezvoltăm şi pentru braţe, poate ajuta la cărarea greutăţilor, chiar în depozite, sau poate avea aplicaţii militare”, a explicat Laurenţiu Miron.
Pentru că piesele care ar fi trebuit folosite la dispozitivul medical erau foarte scumpe dacă ar fi fost printate, Laurențiu Miron le-a conceput din componente de la maşini, braţe de suspensie şi un acumulator de la o maşină electrică.
A testat pe el însuși exoscheletul
A avut nevoie apoi de două săptămâni ca să construiască exoscheletul medical, pornind de la un model cconceput în Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, care funcționează în cadrul Facultății de Inginerie din Galați.