Un important monument istoric din centrul Iasului asteapta finantare

WhatsApp Image 2023-01-10 at 15.48.58

Un celebru monument istoric din centrul Iasului asteapta de ani de zile sa isi recapete stralucirea de alta data. Este vorba despre Biserica Sf. Spiridon si Turnul Clopotnita si cu Ceas, edificii care necesita reparatii capitale. Specialistii trag un semnal de alarma autoritatilor cu privire la importanta acestui monument care dateaza de la 1852.

Primul turn cu ceas din Iasi este amplasat pe Bulevardul Independentei si este parte componenta din Biserica „Sf. Spiridon”. De ani de zile sunt cautate fonduri pentru a incepe lucrarile la unul dintre cele mai importante monumente istorice din Iasi insa lucrurile par a se misca cu incetinitorul. In varful turnului se afla un ceas cu totul special, care dateaza de la 1852. Acesta are un mecanism aparte, pe care il regasim doar la cateva modele la nivel mondial.

Silviu Gurlui, fizician

„Acolo in turn este un ceas de la 1850 de pe vremea cand s-a construit ceasul de la Notre Dames din Paris, ceas care functioneaza si acum. Are o precizie de un minut si este incredibil. Dupa cum vedeti in interior este intr-o stare destul de grea pentru ca edificiul este de foarte mult timp in reconstructie”.

Acesta a fost fabricat în Franţa după 1852, an în care Armand-François Collin, mecanicul ceasornicar care şi-a ştanţat numele pe mecanism, a cumpărat firma constructoare de orologii Wagner, una dintre cele mai cunoscute din Franţa.

Silviu Gurlui, fizician

„Ceasul acesta, o bijuterie pentru Romania nu este pastrata in conditii optime. El functioneaza in momentul de fata asa cum il vedeti cu grija profesorului Ion Cristea care il ingrijeste cu sarme, unsori pentru a-l mentine in stare de viata. Este un ceas de la 1850 facut in Franta de o companie Collin si Wagner. Cateva ceasuri din acestea sunt la nivel mondial”.

În prezent, Primaria Iasi impreuna cu Arhiepiscopia Iasilor cauta solutii de finantare pentru a reabilita atat Biserica, cat si turnul cu clopotnita.

Sebastian Buraga, Purt. Cuv.Primaria Iasi

„In acest moment noi suntem la faza de proiectare. Urmeaza ca dupa finalizarea documentatiei de proiectare care va fi finalizata undeva in luna mai sa putem sa scriem proiectul tehnic astfel incat sa vedem care este valoarea finala cu investitiile care trebuie facute. Intr-o prima faza, ne vom ocupa de biserica din cadrul incentei Spitalului Sf. Spiridon pentru ca in urma analizelor efectuate este cea care sufera cel mai mult din acest punct de vedere. Dupa finalizarea proiectului tehnic sa putem face evaluarea la Turnul cu Clopotnita”.

 Pana atunci, acest frumos edificiu va ramane in aceeasi stare deplorabila.