Un ieşean care a construit fără autorizaţie un gard, a scăpat de amendă, după ce judecătorilor le-a plăcut lucrarea

Construction Workers

Construction Workers

Un pășcănean a invocat frica pentru a scăpa de o amendă. Poliția Locală din Siret îl sancționase pentru construirea unui gard fără autorizație. Magistrații nu au acceptat argumentele bărbatului, dar l-au iertat, pentru că gardul arată frumos.

La începutul lui noiembrie anul trecut, un agent al politiei locale Pascani a constatat ca Sorin G. îsi construise un gard nou, pe fundatie din beton, cu stâlpi metalici si plasa din tabla ondulata, fara a detine autorizatie de construire. Politia fusese sesizata de un vecin al contravenientului, iar Sorin G. a primit o amenda de 1.000 de lei. Pascaneanul a contestat sanctiunea în fata Judecatoriei locale, aratând ca îsi cumparase casa în 2015, iar la acea data gardul se afla într-o stare avansata de degradare. În septembrie anul trecut, se apucase sa schimbe gardul, înlocuind scândurile cu bare metalice si îmbracând temelia veche cu tencuiala decorativa. La acea data, familia sa nu era vaccinata si îi fusese pur si simplu frica sa se deplaseze la sediul primariei Pascani pentru a obtine actele necesare. Amenda reprezenta pentru el un efort financiar serios, în conditiile în care avea doar venitul lunar minim pe economie. Magistratii Judecatoriei Pascani nu au gasit niciun motiv de nulitate a procesului-verbal de amenda, acesta fiind corect întocmit de politist.

Nici explicatiile date de petent nu reprezentau un argument legal care sa duca la anularea amenzii. Totusi, judecatorii au apreciat ca sanctiunea, chiar situata la nivelul minim legal, ar fi prea mare. De altfel, între timp, Sorin G. începuse demersurile de intrare în legalitate.

„Din plansele foto depuse de catre petent se poate constata ca împrejmuirea are un aspect placut, rezonabil. Apreciaza instanta ca se impune în cauza înlocuirea amenzii în cuantum de 1000 lei – apreciaza ca fiind vadit disproportionata în raport cu situatia concreta – cu sanctiunea avertismentului, având în vedere atât conduita petentului si motivele ce au condus la initierea lucrarilor de refacere a gardului, cât si, mai ales, situatia actuala, petentul solicitând si fiind în situatia de a obtine autorizatia de construire necesara”, au decis judecatorii. Sentinta a fost contestata de Politia Locala Pascani, apelul intrând joi pe rolul Tribunalului.