Un ieșean a făcut AVC post Covid și a decedat

Cruce-coronavirus-combinezon-InquamPhotos-George_Calin-640x400

Un bărbat de 38 de ani, care a stat în spital infectat cu Sars-CoV-2, a murit după ce a fost declarat vindecat. Acesta a fost transferat la Spitalul CFR pentru supraveghere unde a suferit un Atac Vascular Cerebral (AVC).

Pacientul a fost internat în secția Anestezie și Terapie Intensivă – Covid a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, prezentând o formă gravă a infecției Covid, nu era vaccinat și avea comorbidități. Ulterior, a fost transferat la Spitalul CFR, starea de sănătate fiind una bună. La scurt timp, a suferit AVC, iar starea lui a devenit una foarte gravă. Medicii ieșeni au făcut toate eforturile să îl salveze, însă acesta a decedat.

Pacientul a fost internat în secția ATI-COVID-19 cu o formă medie spre severă, cu insuficiență respiratorie acută, având nevoie de oxigen. Acesta prezenta și alte afecțiuni, precum obezitate morbidă, diabet și sedentarism, nu era nici vaccinat. A fost internat mai multe zile, a decurs totul bine, a răspuns foarte bine la tratament și a plecat din spital în stare bună, respira normal. Nu am vrut să-l trimitem direct acasă, chiar dacă starea lui era bună și am hotărât să mai fie supravegheat puțin, nu în ATI, și a fost transferat la Spitalul CFR. Repet, a plecat în stare bună, respirând ca un om sănătos, însă a doua zi a suferit un accident vascular cerebral extins. Din cauza complicațiilor s-a reîntors la noi, unde a fost internat în secția ATI non-Covid, pentru a trata patologia neurologică. Starea lui devenise atât de gravă, ajunsese în comă de gradul 4 și prezenta tromboze. Din păcate, pacientul a decedat”, a declarat dr. Vlad Hârtie, medic specialist ATI, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Iași.

Specialiștii au precizat că accidentul vascular cerebral este tot mai des întâlnit la persoanele infectate sau la cei care au trecut prin boală.

Era un pacient extrem de tânăr, care își revenise, însă, din păcate, au apărut aceste complicații. A plecat fără necesitate de oxigen și au apărut complicațiile astea. Oamenii se tem de vaccin că fac tromboze, dar acestea apar și din cauza infecției și sunt mult mai grave decât la vaccinare. Nu este singurul pacient care face AVC, tot mai mulți pacienți dezvoltă această complicație intra Covid sau post Covid. Pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase sunt transferați la noi pentru că apare această complicație neurologică, dezvoltată din cauza infecției Covid”, a precizat dr. Vlad Hârtie.

Ieri la Spitalul de Neurochirurgie erau ocupate 19 paturi în secția ATI-COVID-19.