„Un Iași pentru viitor”

WhatsApp Image 2022-06-30 at 09.38.31

Grupul IULIUS își dorește să ofere orașului o nouă viziune, în care trecutul se îmbină armonios cu prezentul și viitorul. Astfel, a fost lansat un concurs internațional de arhitectură prin care patru dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects -, expun soluțiile pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Anastasie Panu, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare contemporană.

Ne-am asumat un obiectiv destul de ambițios pentru noi acela de a organiza un concurs internațional de arhitectură și atunci am înțeles cât de importantă este inima Iașului pentru ieșeni și un astfel de sit nu poate fi abordat decât cu foarte multă ambiție, responsabilitate și modestia faptului că nu suntem singuri, a spus Raluca Munteanu, director de dezvoltare IULIUS.

Provocarea este să construim orașul împreună, respectând trecutul și anticipând viitorul, setând în același timp un nou etalon în ceea ce privește dezvoltarea de proiecte urbane, spun reprezentanții Grupului IULIUS.

Sunt obiective care vizează atât partea urbanism, cât și partea de includere a sitului arheologic. Funcția solicitată prin intermediul temei a fost mixtă, rezidențial plus zonă comercială la parter., astfel încât zona de continuitate de la Ștefan cel Mare și fața Palatului să fie o zonă activă, deschisă comunității. Ne-am dorit foarte mult ca zona de dezvoltare propusă și arhitecții care participă în concurs să nu aibă o limitare în ceea ce privește opțiunea de a realiza o singură clădire sau un ansamblu de clădiri, a mai spus Raluca Munteanu, director de dezvoltare IULIUS.

Astfel, cele mai mari birouri de arhitectură din lume au venit cu viziuni diferite.

Ideea acestui concurs de arhitectură este de a valorifica zona din centrul istoric al Iașului din vecinătatea Palatului, zona Ștefan cel Mare, Sfinții Trei Ierarhi și Nicolae Domnesc. Soluția din această machetă este a biroului Zaha Hadid. Sunt, după cum se observă, cinci volume independente legate de funcțiuni publice și spații exterioare. Un punct comun al tuturor soluțiilor este acela că au urmărit axe vizuale către monumentele orașului. Există o axă vizuală către Palat, una către Mitropolie, Trei Ierarhi și una spre Nicolae Domnesc. Asta a fost un must din tema de proiectare acela să valorifice monumentele.

Aici avem o soluție a celor de la UNStudio, e o abordare diferită în sensul că este un volum compact care are un atrium la interior. Aici sunt justificate și argumentate propunerile. Acum putem înțelege de ce fiecare proiectant a ales să configureze spațiul după cum putem vedea. Important este că în vecinătatea propunerii există și ansamblul arheologic din această parte. Aici este un sit arheologic pe care fiecare proiectant a ales să îl promoveze cumva fie printr-un parcurs, fie vizual.

Aici este soluția de la MDRDV, cea mai îndrăzneață din punctul tuturor de vedere după forma pe care au ales-o. Este destul de  curajoasă, discutabil. Aici contează cum este perceput de locuitorii orașului. Poți face performanță și poți duce limitele mai departe în arhitectură, dar în același timp ea trebuie să fie acceptată de oamenii care trăiesc în spațiul acesta. Iar ultima este soluția biroului din Londra Foster+Partners. Pare soluția cea mai acceptată, o terasare către zona de locuințe de regim mic de înălțime, și cele două pentru relația cu strada Palat”, a explicat Gabriel Radu, arhitect.

Pentru demararea acestui proiect din centrul Iașului au fost consultate atât autoritățile publice, cât și 1.500 de cetățeni.