Un grup de 18 copii din Bacău și un „pseudoghid” s-au rătăcit într-un canion din Ceahlău

Acțiunea de salvare a avut loc în zona cascadei Duruitoarea. „Grupul de 18 minori din Bacău şi pseudoghidul care i-a condus spre acel canion stâncos a fost coborât în şoseaua care leagă oraşul Bicaz de staţiunea Durău“, a transmis Salvamont.

Misiunea salvatorilor montani a avut loc ieri, 23 august, în jurul prânzului anunţându-se că 18 copii, care erau însoţiţi de un adult, s-au rătăcit în zona Jgheabul Cascadei, un loc extrem de periculos aflat lângă traseul marcat Staţiunea Durău – Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia.

Conform Monitorului de Neamț, la acţiunea de identificare a acestora au participat două echipe de la Salvamont, reuşindu-se localizarea acestora şi coborârea în siguranţă spre baza muntelui. Se pare că grupul s-a rărăcit după ce a părăsit fără să vrea poteca menţionată, care oricum este şi cea mai grea dintre cele din Ceahlău, fiind recomandată doar la urcare.

„Operaţiunea de căutare, salvare şi extracţie a fost încheiată cu succes. Grupul de 18 minori din Bacău şi pseudoghidul care i-a condus spre acel canion stâncos a fost coborât în şoseaua care leagă oraşul Bicaz de staţiunea Durău. Echipele de intervenţie se retrag în bazele de operaţiuni“, a anunţat, la ora 16.00, Salvamont.

O altă misiune de salvare a avut loc în noaptea de 18/19 august 2023, pentru salvarea unor turişti tot din Bacău, cinci la număr, care s- au aventurat, total nepregătiţi, într-o drumeţie pe munte. Au ales, atât la urcare, cât şi la coborâre, tot traseul pe la Cascada Duruitoarea, iar necazurile n-au întârziat să apară.

Au plecat târziu de la cabana Dochia, înserarea şi noaptea prinzându-i în zona Jgheabul lui Trifan. Când au constatat că nu mai sunt în stare să coboare, au solicitat ajutor, plus că unul dintre ei suferise un traumatism la un picior, fiind şi în stare de epuizare. Se petrecea acest lucru în jurul orei 20.00, misiunea terminându-se la 01.00.

„Au plecat târziu, fără o echipare corespunzătoare şi abordând un traseu peste capacităţile lor fizice. Orele au trecut rapid şi au intrat în noapte pe un traseu care şi în condiţii de lumină le-ar pus probleme. Reţeta clasică pentru o tragedie montană. Nu s-a întâmplat nimic rău, findcă am fost acolo“, declara Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, citat de Monitorul de Neamț.

Acesta a mai transmis că, în ultima perioadă, rata operaţiunilor  a crescut îngrijorător, deşi au fost derulate acţiuni de prevenire şi educaţie în rândul tinerilor, cu suport media local şi naţional. Cocluzia acestuia este că, deşi august a fost declarată „Luna responsabilităţii pe munte“, ea va fi şi anul acesta un eşec al societăţii şi al turismului montan.

sursa ziaruldebacau.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *