Un gigant finlandez de anvelope va deschide o fabrica la Oradea. Guvernul aloca o schema de ajutor de stat in valoare de 100 milioane de euro

nokian

Guvernul a aprobat astazi un ajutor de stat catre producatorul de anvelope Nokian care va deschide o fabrica la Oradea. „Vom aproba prin memorandum o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă o nouă fabrică de anvelope la Oradea, o fabrică ce va avea o capacitate de producție foarte mare și care, de asemenea, va asigura locuri de muncă pentru cetățenii din județul Bihor”, a spus astazi Nicolae Ciuca, in sedinta de Guvern.

Măsura de ajutor de stat vizată prin prezentul memorandum implică acordarea de ajutor de stat regional ad-hoc către Nokian Tyres PLC, în contextul intenției acestei entități de a înființa în România o unitate de producție de anvelope pentru autoturisme în județul Bihor. Nokian Tyres PLC, producător finlandez de anvelope pentru autoturisme și utilaje grele, deținea la nivelul anului 2021 o cotă de piață de 2,47% în plan european, producând și livrând anvelope pe această piață din cele două locații de producție europene, Nokia (Finlanda) și Vsevolozhsk (Federația Rusă). Unitatea de producție din Vsevolosk producea 82% din producția globală Nokian de anvelope pentru autoturisme (aproximativ 17 milioane de unități pe an).

Luând în considerare contextul geopolitic prilejuit de agresiunea militară neprovocată a Federației Ruse asupra Ucrainei și sancțiunile impuse de statele membre ale Uniunii Europene asupra Rusiei, Nokian Tyres a luat decizia închiderii fabricii din Federația Rusă. Pentru a contracara efectele acestei ieșiri din Rusia, Nokian Tyres intenționează să înființeze în Oradea, o unitate de producție nouă pentru producerea
de anvelope pentru autoturisme, în variante de iarnă, vară și all-season. Noua unitate de producție va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație ce va permite un nivel ridicat de automatizare și precizie, pentru reducerea la minimum a defectelor și a deșeurilor.

Valoarea totală nominală a investiției se ridică la 626,42 milioane euro, din care costuri eligibile de 611,42 milioane euro. Nokian Tyres a identificat necesitatea de a selecta o locație care să răspundă cerințelor companiei pentru construirea unei unități de capacitate mare de producție anvelope în apropierea unei autostrăzi/șosele cu 4 benzi, cu conexiune feroviară la fața locului, conexiuni disponibile la utilități în capacități adecvate și suficientă suprafață parcelară disponibilă pentru achiziționare/utilizare, cu posibilitatea de extindere ulterioară.

Nokian Tyres PLC a solicitat Guvernului României un ajutor de stat regional ad-hoc pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii din județul Bihor și pentru a aborda deficitul de
finanțare aferent acestei investiții greenfield. În baza schemelor de ajutor de stat exceptate de la obligația de notificare valoarea maximă a ajutorului de stat regional care se poate acorda este cea corespunzătoare unui proiect de investiții ale cărui costuri eligibile nu depășesc valoarea de 100 de milioane euro. În cazul județului Bihor, valoarea maximă a ajutorului de stat regional care se poate acorda în baza unei scheme exceptate este de 30 de milioane euro.