Un funcționar din Ministerul Educației și-a rezervat „pe viață” catedra la două colegii din Focșani, fără să fie angajat

62325893

Există o categorie de angajați din sistemul public care beneficiază pe viață de două locuri de muncă. Unul este cel în care își desfășoară activitatea și al doilea le este rezervat, denumit generic „plasă de siguranță”.

Această situație se înregistrează în educație. Din când în când, se discută despre catedrele rezervate de politicienii ajunși în diverse funcții.

Cel mai vizibil caz este cel al președintelui Klaus Iohannis, care are rezervat un post în învățământ în cazul în care, teoretic, iese din politică.

Situația poate fi abordată doar in punct de vedere moral, căci legal cei în cauză sunt acoperiți. Legea 1/2011 a Educației Naționale permite blocarea posturilor pe termen nedeterminat.

Un caz al unui profesor plecat în Ministerul Educației care și-a rezervat postul și după ce s-a angajat pe perioadă nedeterminată a apărut la Focșani. Mai mult, acesta nu a fost nici măcar angajat al unităților de învățământ unde i-a fost păstrată catedra.

Este vorba despre Marius Avram, șef Serviciu Manuale în cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, o instituție aflată in subordinea Ministerului Educației, cu atribuții importante în organizarea concursului de ocupare a posturilor în învățământ sau în ceea ce privește manualele elevilor.

În 2020, instituția a trecut printr-o reorganizare, denumirea anterioară fiind Centrul Național de Evaluare și Examinare.

De asemenea, Marius Avram ocupă și catedra de Filosofie, Logică, Argumentare și Comunicare de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani.

În 2007, Marius Avram a fost numit într-o funcție de consilier la Centrul Național de Evaluare și Examinare.

În 2013, a ajuns cu catedra rezervată la Colegiul Național „Unirea”, unde a rămas până în anul 2018, atunci când a făcut un schimb de posturi cu un profesor de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” și a devenit angajat al acestui colegiu.

În tot acest timp, Marius Avram a lucrat la Centrul Național de Evaluare și Examinare, iar postul de profesor i-a fost rezervat.

Totuși, în cazul său era un semn de întrebare, căci funcțiile ocupate erau pe perioadă nedeterminată.

Din acest motiv, Colegiul Național „Al. I. Cuza” a fost acționat în judecată de un profesor care îndeplinea condițiile de a se angaja definitiv pe postul rezervat.

Din documentele procesului a reieșit că erau mai multe probleme decât se știa. Astfel, Marius Avram era angajat pe o perioadă nedeterminată la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație” încă din anul 2010.

Cu toate acestea, postul i-a fost rezervat în continuare la cele două colegii naționale din Focșani. Mai mult, rezervarea s-a făcut doar cu numele, întrucât nu s-au mai încheiat și contracte de muncă.

Inițial, funcționarul nu apare ca fiind vreodată angajat în Vrancea ca profesor. După ce, din 2010, înscrierea în REVISAL, baza de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă, a devenit obligatorie, Marius Avram a ajuns angajat în 2013 la Colegiul Național „Unirea” și apoi în 2018 la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, unde ar fi trebuit să își încheie contracte de muncă, pentru că își schimbase angajatorii.

Însă directorii nu s-au mai încurcat în asemenea „formalități”.

Conducerile celor două colegii au considerat, în cazul lui Marius Avram, că este suficient ca acesta să lucreze într-o instituție subordonată Ministerului Educației, fără a mai verifica situația acestuia și respectarea Legii Educației, în condițiile în care art. 255 din Legea Educației începe cu formularea ”cadrele didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată …”

După ce au început să se afle informații despre situația lui Marius Avram, la începutul anului 2022, a intrat în scenă directorul Colegiului Național „Al. I. Cuza”, Andreea Săndulescu.

Mai întâi, aceasta l-a „acoperit” imediat și a susținut că funcționarul din Ministerul Educației îndeplinește condițiile din Legea Educației Naționale, deși nu era nici măcar angajat al colegiului.

Și această problemă a fost rezolvată rapid: pe 7 martie 2022 lui Marius Avram i s-a încheiat contract de muncă, care i-a fost suspendat imediat. Astfel, funcționarul a ajuns la Colegiul Național „Al. I. Cuza” la 1 septembrie 2018, însă a fost angajat trei ani și jumătate mai târziu.

Între timp, postul a fost rezervat prin decizia Inspectoratului Școlar Vrancea din 2018, care a aprobat schimbul de posturi între colegiile „Unirea” și „Cuza”, dar nu a descoperit și neregulile.

Având în vedere ce s-a întâmplat la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, dacă nu reclama nimeni situația, funcționarul din Ministerul Educației putea să plece și din țară, iar postul i-ar fi fost rezervat în continuare.

Prin comparație, un cadru didactic care participă la concursul național pentru ocuparea posturilor în învățământ trebuie să își ia în primire postul pentru care i s-a emis decizie de către Inspectoratul Școlar și să încheie un contract de muncă chiar la începutul anului școlar respectiv, adică 1 septembrie, altfel postul este declarat vacant.

Din informațiile PRESShub, Ministerul Educației este plin de angajați cu „plasă de siguranță”. Doar în Vrancea mai sunt cel puțin două persoane plecate în Ministerul Educației, dar și în alte instituții. Scoaterea la lumină a unei asemenea situații se pare că a provocat o stare de deranj în rândul tuturor actorilor implicați în acest caz, deoarece s-au ferit să ofere răspunsuri.