Un fost ministru a fost condamnat la închisoare pe viaţa pentru luare de mită

inchisoare

Fostul ministru chinez al Justitiei, Fu Zhenghua, care a coordonat mai multe investigatii importante privind coruptia, a fost condamnat la închisoare pe viata pentru luare de mita, relateaza presa chineza, citata de The Guardian.
Fu, în vârsta de 67 de ani, a primit o pedeapsa cu moartea cu suspendare, care va fi transformata în închisoare pe viata dupa doi ani, fara posibilitate de liberare conditionata, potrivit presei de stat.

Fu a fost sef adjunct al Ministerului Securitatii Publice înainte de a deveni ministru al Justitiei în 2018 si a condus multe investigatii si represiuni importante, inclusiv o investigatie în urma cu aproximativ un deceniu care îl viza pe Zhou Yongkang, un fost sef al securitatii si cel mai puternic oficial din China moderna.

În iulie, Fu a recunoscut ca a acceptat mita de peste 117 milioane de yuani (16,50 milioane de dolari).

Înaintea procesului desfasurat în orasul nord-estic Changchun, autoritatea de reglementare anti-coruptie chineza a stabilit la începutul acestui an ca Fu a facut parte dintr-o ”gasca politica” a lui Sun Lijun – unul dintre cei mai importanti oficiali ai aparatului de securitate care au fost vizati de la condamnarea lui Zhou în 2015.

Sun, care era viceministru al Securitatii Publice când au început anchetele împotriva lui în 2020, a recunoscut la televiziunea de stat în ianuarie ca a complotat cu unii oficiali de rang înalt ai fortelor de ordine în scopul îmbogatirii personale.

De asemenea, Sun a fost acuzat ca nu a acceptat regimul presedintelui Xi Jinping. Joi, el a fost condamnat la moarte cu o perioada de gratie de doi ani pentru luare de mita, manipularea bursei si detinere ilegala de arme, potrivit presei de stat.

Influenta lui Sun a fost atât de raspândita în cadrul partidului încât a fost descrisa de autoritati ca fiind ”otravitoare”, iar Sun însusi era ca un ”cancer” care trebuia eliminat, a precizat autoritatea de reglementare anti-coruptie a tarii. Miercuri, trei fosti sefi de politie din Shanghai, Chongqing si provincia Shanxi au fost condamnati la ani grei de închisoare – inclusiv unul pe viata – pentru coruptie.

La fel ca Fu, cei trei au fost acuzati ca fac parte din clica lui Sun si ca sunt neloiali lui Xi. Epurarile au avut loc cu trei saptamâni înaintea unui congres al Partidului Comunist care se desfasoara o data la cinci ani, în cadrul caruia se asteapta ca Xi sa îsi asigure un al treilea mandat prezidential.