Un expert din Parchetul General a postat pe contul său de Facebook fotografii în care face un semn obscen la adresa unei copii a lui Donald Trump și imită salutul nazist lângă figura din ceară a lui Adolf Hitler

colaj-medrea-640x400 (1)

Marius Florin Medrea, un expert din Parchetul General, este pasibil de dosar penal după ce, în 2017, a postat pe contul său de Facebook o fotografie în care imită salutul nazist. Conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rețeaua de socializare este spațiul public, iar legea prevede că răspândirea de simboluri fasciste, inclusiv formule de salut, constituie infracțiune. Contactat de G4Media.ro, Medrea a declarat că fotografia a fost o ”glumă” făcută într-un muzeu cu figuri din ceară din Italia, și, ulterior, a șters-o, alături de o alta, în care făcea un semn obscen la adresa unei copii a lui Donald Trump. Parchetul General a refuzat să comunice dacă va fi demarat un dosar penal în cazul angajatului său.

Cele două fotografii făceau parte dintr-un set mai mare, realizat în timpul unei vizite a lui Medrea la muzeul italian, în 2017. Ulterior discuției cu reporterul G4Media.ro, el le-a scos de pe contul de Facebook. ”A fost o glumă, le șterg imediat. Cum se face acest lucru?”, a fost reacția lui Medrea când a fost întrebat de reporterul G4Media.ro despre cele două fotografii.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, ”Răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.” Prin simboluri fasciste, în ordonanță, se înțeleg ”drapelurile, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele”.