Un expert britanic sustine ca sunt putine sanse sa fie provocat un incident nuclear major la Zaporoje

zaporojie

Un expert britanic a anuntat ca activitatea militară de la centrala nucleară Zaporijie din Ucraina este puțin probabil să provoace un incident nuclear major.

„Centrala nucleară Zaporijie are șase unități de reactoare cu apă sub presiune VVER-1000 care produc 20% din energia electrică a Ucrainei. Centrala are un design de reactor relativ modern și, ca atare, componentele esențiale ale reactorului sunt găzduite într-o clădire de reținere din beton armat din oțel, care poate rezista la evenimente externe extreme, atât naturale, cât și provocate de om, cum ar fi un accident de avion sau explozii. Miezul reactorului este el însuși adăpostit într-un vas sub presiune din oțel etanș, cu pereți groși de 20 cm. Designul este mult diferit de cel al reactorului de la Cernobîl, care nu avea o clădire de izolare și, prin urmare, nu există niciun risc real, în opinia mea. La centrală acum reactoarele au fost oprite în siguranță”, a spus pentru The Guardian doctorul Mark Wenman.

Profesorul Tom Scott, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie: „Bombardarea centralelor nucleare este împotriva Convenției de la Geneva și acest lucru este evident foarte îngrijorător. Vestea bună este că nivelurile de radiații din jurul centralei sunt normale, iar cinci dintre cele șase reactoare sunt acum oprite, iar unul încă funcționează. Reactoarele sunt toate rcu apă presurizată și, prin urmare, nu au miezuri de grafit care ar putea arde, conform Cernobalului. Designul lor de siguranță ar trebui să însemne că sunt în mod natural destul de rezistente la orice perturbări externe și, prin urmare, nu sunt prea îngrijorat de faptul că daunele accidentale ar putea provoca un incident nuclear major”.

Cu toate acestea, ar fi mai îngrijorător dacă reactoarele ar fi vizate în mod deliberat pentru a provoca un incident nuclear.