Un europarlamentar roman cere ca Austria sa fie reclamata la Curtea de Justitie UE daca blocheaza accesul in Schengen

Eugen Tomac

Eurparlamentarul Eugen Tomac propune ca Romania sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca Austria blocheaza accesul in spatiul Schengen si aminteste ca romanii au mai fost discriminati de guvernul vienez.

„La Viena, a mai fost adoptată acum 4 ani o decizie prin care cetățenii români au fost discriminați prin refuzul autorităților de a acorda copiilor români alocații indexate conform prevederilor legislației europene, mai precis conform contribuțiilor părinților care își desfășurau activitatea pe teritoriul Austriei. Astfel, copiii români primeau valoarea alocației din țara de naștere, și nu cea prevăzută în Austria. Pe 16 Iunie 2020, CJUE a decis că Austria a încălcat dreptul european când a tăiat alocațiile copiilor proveniți din România și alte state est europene. A obligat astfel Guvernul austriac să respecte Regulamentul privind libera circulație a lucrătorului în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, să plătească integral sumele neindexate pentru copii afectați de măsura privind tăierea indemnizație de copil”, a spus Eugen Tomac.

Acesta considera ca singura solutie pentru a schimba pozitia Austriei fata de Romania este sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

„In cazul în care joi, pe 8 decembrie, Austria va fi singurul stat care se va opune cererii noastre de accedere în spațiul Schenghen, consider că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE – pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane. Nu există niciun motiv temeinic pentru a respinge accederea noastră în spațiul Schengen. În caz de blocaj, răspunsul nostru trebuie să fie pregătit imediat. Eu sigur voi cere Comisiei Europene să apere dreptul european și Regulamentul Schengen în fața unor excese politice, fie ele și din partea Austriei”, a completat europarlamentarul.