Un elev din Moscova citat de poliție pentru că a scandat „Slava Ucraini” pe holul școlii

scoala

La o lecţie de istorie, un elev din Moscova şi-a exprimat poziţia cu privire la „operaţiunea specială” a Rusiei – cum numeşte Putin invazia Ucrainei. Nu a durat mult că poliţiştii au venit la el acasă, i-au întrerupt curentul şi i-au lăsat o citaţie sub uşă.

Kirill este un elev de 12 ani şi învaţă în clasa a VI-a a unei şcoli din Moscova. Natalia, mama elevului, spune că băiatul ei are rădăcini ucrainene, după ce a învăţat la Centrul Cultural Ucrainean. Ceea ce se întâmplă acum între Rusia şi Ucraina îl doare, a adăugat aceasta.

Vineri, 4 martie, elevii de clasa a VI-a au avut lecţia obişnuită de istorie. Kirill povesteşte despre ceea ce s-a întâmplat la oră:

– Profesoara a spus: „De fapt, despre acest lucru nu se discută cu elevii de clasa a VI-a, dar dacă vrei să înţelegi ce se întâmplă, atunci întrebaţi”.

Eu am întrebat: „De ce Putin [a început o ‘operaţiune specială’]?” La care profesoara a spus că este o „operaţiune specială”.

Ea a spus: „Nu ştiu exact unde sunt trupele noastre acum, dar dacă s-ar fi oprit la jumătatea drumului, agresiunea ucraineană ar fi continuat”.

O parte dintre colegi m-au susţinut şi, la fel, au pus şi întrebări.

Profesoara a spus: „Specialiştii din Ucraina şi Statele Unite fac acum postări false, spun că oamenii sunt bătuţi la mitinguri. Dar mitingurile trebuie coordonate.”

Am întrebat: „Cum poate fi coordonat cu guvernul un miting împotriva acţiunilor guvernului?” Ea nu mi-a dat un răspuns clar. Iar la întrebarea de ce a fost necesară şi când se va termina toată această [operaţiune], profesoara a spus: „Ucraina a început-o şi se va termina când Ucraina va capitula”.

Ea ne-a mai spus că printre ucraineni înfloreşte nazismul şi că în cărţile lor de clasa întâi scrie că Ucraina este o superputere. Am mulţi prieteni în Ucraina, i-am întrebat şi mi-au spus că nu scrie aşa ceva în manualele lor.

Din cele relatate de Kirill, în timp ce mergea pe coridor, îndreptându-se spre următoarea lecţie, el a strigat „Slava Ucraini!” („Glorie Ucrainei!”). Unii dintre colegii aflaţi pe coridor l-au susţinut, scandând la fel. Această frondă a elevilor de clasa a VI-a nu a trecut neobservată.

Mama lui Kirill a povestit că a fost sunată pe WhatsApp de pe un număr necunoscut: „O voce de femeie, fără să se prezinte, mi-a spus că mă suna în privinţa fiicei mele. Am întrebat dacă nu cumva sunt o mamă atât de rea încât nu ştiu că am o fiică? La care ea s-a scuzat, adăugând că este vorba fiul meu. Veniţi să discutaţi cu poliţia. I-am spus să mă citeze, dacă au nevoie şi nu am mai răspuns la apeluri de la numere necunoscute.”

A doua zi dimineaţă, pe la ora zece, a sunat-o profesoara copilului său şi a invitat-o pe Natalia să vină la şcoală la ora 12, întrucât ofiţerii Inspectoratului pentru minori doresc să discute cu ea şi cu fiul ei.

Natalia a venit la şcoală şi a scris o cerere că îşi ia fiul de la şcoală „întrucât copilul este presat şi se creează condiţii insuportabile pentru educaţia sa” din cauza opiniilor lui politice. L-am urcat într-un taxi şi l-am luat la serviciu. La uşa şcolii, s-a ciocnit de un grup de poliţişti, scrie novayagazeta.ru.

A doua zi, duminică, în timp ce Kirill era singur acasă, doi poliţişti au bătut în uşă, dar Kirill nu le-a deschis. Au bătut aproximativ o jumătate de oră, apoi au întrerupt curentul în apartament, au lăsat o citaţie „de chemare la interogatoriu” sub uşă şi au plecat. În scrisoare era indicată data de prezentare la interogatoriu şi o ameninţare – „arestarea” în caz de neprezentare.

„M-am aşezat pe pat şi mă gândeam ce se va întâmpla acum”, a menţionat Kirill, adăugând că „nu mi-a fost frică”. Mai mult decât atât, băiatul şi-a explicat poziţia, adăugând: „Cred că profesorii greşesc. Ni se spune că poporul ucrainean e spălat pe creier, dar eu cred că noi suntem cei spălaţi pe creier.”