Un dezvoltator din Pascani exercita presiuni la Primaria Iasi sa-i fie asigurat accesul pe un drum al statului
De cateva zile, un dezvoltator imobiliar si-a adus angajatii sa protesteze in fata Primariei si exercita presiuni pentru emiterea unor autorizatii de constructii, in vederea construirii unui compex rezidential.
Pe baza unui PUZ cu probleme aprobat de Primarie, un om de afaceri din Pascani solicita de la municipalitatea ieseana accesul pe un drum administrat de Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie, aflat in proprietatea Ministerului Agriculturii.
Investitorul a pierdut litigiul definitiv la Curtea de Apel Iasi si acuza secretarul general al Primariei ca expunerea din instanta nu a fost sustinuta cu documente actualizate.
Povestea incepe in urma cu ceva ani, cand omul de afaceri Ioan Zapodeanu a vandut un teren pentru care a obținut un PUZ la acea vreme desi Primăria trebuia sa cunosca faptul ca drumul de acces este administrat de Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie și trebuie obtinut un acord din partea statului, adevaratul proprietar. În toate actele de vanzare-cumparare încheiate se mentioneaza ca s-a vandut vita de vie cu drum agricol de exploatare.
Pe baza acelui PUZ fara temei legal, municipalitatea s-a facut proprietara pe drumurile de exploatare agricole apartinand statului, a pus denumiri de strazi si le-a inclus in nomenclatorul de stazi.
In 2019, LCA Construct Imobiliare a cumparat PUZ-ul si pana in 2022 nu a stiut ca trebuie sa obtina un acord de servitute. Dezvoltatorul din Pascani a considerat ca statiunea a primit din partea ministerului Agriculturii peste 300 hectare de teren si 100 metri de drum fara sa se fie specificati exact unde sunt amplasati.
Pana in 2022, au fost eliberate autorizatii pe seama faptului ca drumul este unul public.
Cand si-au dat seama de ilegalitate, in 2022, cei din Primăria Iasi i-au notificat pe dezvoltatorii din zona străzii Prof. Antonin Ciolan că au nevoie de un document suplimentar la dosarul pentru emiterea autorizațiilor de construire.
Actul semnat de către primarul Mihai Chirica și arhitectul-șef Alexandru Mustiață amintea despre obligația acestora de a obține acorduri notariale de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Iași.
Cum dreptul de servitute nu putea fi acordat decat de stat, s-a urmat calea instantei unde dezvoltatorul a pierdut la Curtea de Apel.
“Noi avem un PUZ, un HCL, care demonstreaza ca este un drum public. Sunt case, sunt blocuri, sunt constructii. Noi am obtinut o hotarare de la Ministerul Agriculturii prin care viticultura are doar 100 de metri patrati”, a spus Ludovic Pitirut, reprezentantul proiectului imobiliar.
Ca sa scape de presiunea dezvoltatorului, arhitectul sef al Iasului i-a transmis ca problema consta in refuzul secretarului general al Primariei de a emite autorizatia.
La randul ei, Denisa Ionascu precizeaza ca secretarul general nu blochează proiecte si face doar verificarea de legalitate.
“De 2 ani, din ceea ce stiu in momentul de fata este ca, Curtea de Apel Iasi v-a respins definitiv o hotarare judecatoreasca si obligarea institutiei noastre de emitere a autorizatiei de construire. Peste o hotarare judecatoareasca nu puteti trece pentru ca aveti obligatia sa o respectati. Dupa ce s-a pronuntat definitiv Curtea de Apel, din partea dumneavoastra a existat o singura adresa despre care eu sa am cunostinta care a fost transmisa spre analiza compartimentului tehnic de specialitate pentru ca era un memoriu tehnic. Mi se aduce la cunostinta faptul ca drumul la care faceti referire se afla in administrarea statiunii didactice. Este opinia compartimentului tehnic de specialitate in luna aprilie a anului 2024. In aceste conditii, o autorizatie de construire poate fi eliberata numai daca beneficiarul acesteia, adica dumneavoastra, obtineti acordul titularului dreptului de administrare a terenului. Asa spune Legea 50”, a precizat ieri Denisa Ionascu, secretar general al Primariei Iasi in discutia cu dezvoltatorul din Pascani.
Potrivit Compartimentului Tehnic de implementare a Legilor Proprietatii din cadrul Directiei de Arhitectura si Urbanism a Municipiul Iasi, drumul se afla in posesia SCDVV si in baza legii 247/2005 privind modificarea si completarea fondului funciar odata cu reconstituirea dreptului de proprietate in beneficiul fostilor proprietari au fost inscrise in unele titluri de proprietate si anumite suprafete din acest drum respectiv o suprafata de 5096 mp din totalul de 9200 mp, cu mentiunea ca suprafata de 4104 mp nu a fost predata de subscrisa nici unei alte entitati, figurand si in prezent in administrarea SCDVV Iasi si prin anularea unui titlu de proprietate din 2006 suprafata drumului in exploatare administrat de SCDVV s-a intregit cu inca 2226 mp totalizand 6330 mp.
De asemenea, lipsa accesului nu se datoreaza SCDVV iar proprietarului, in aceasta situatie Ministerul Agriculturii i se poate cere consimtamantul cu privire la servitutea de trecere doar cu plata dublului despagubiri.
In consecinta, drumul in exploatare agricola face parte din domeniul public al statului si nu ca strada Dr. Antonin Ciolan
Investitorul sustine ca este amenintat acum cu instanta de cumparatori, in cazul in care blocul nu va fi construit. Pana cand nu va fi elucidata situatia din punct de vedere legislativ, proiectul imobiliar din Copou nu poate avansa in niciun fel.
Anul trecut, Primăria, sub semnătura primarului, înștiința Ministerul Agriculturii că strada Dr. Antonin Ciolan este în nomenclatorul de artere al municipiului și că se vor face demersuri pentru înscrierea în proprietatea publică a UAT Iași.
În februarie 2024, firma LCA Construct Imobiliare primește drept răspuns din partea lui Mihai Chirica ca strada nu figurează în proprietatea orasului.