Un cuplu de belgieni a obtinut 128.000 euro dupa ce a demonstrat ca sufera de sindromul turbinei eoliene

eoliana

Un cuplu de belgieni stabiliti in Franta vor primi despagubiri de 128.000 euro dupa ce in ultimii 6 ani a locuit in apropierea unui parc eolian. Potrivit France 3, Christel și Luc Fockaert au demonstrat in instanta ca sufera de simptome ale „sindromului turbinei eoliene”, inclusiv dureri de cap, depresie, insomnie și amețeli.

Hotărârea instanței de la Toulouse a fost una dintre primele de acest gen și a acordat cetățenilor belgieni 128.000 de euro în despăgubiri pentru problemele de sănătate care spun că ar fi fost cauzate de turbinele producătoare de energie.

Acest parc eolian special din apropierea unui sat numit Fontrieu din Tarn, se află în inima parcului natural regional Haut Languedoc. Nu este neobișnuit ca fermele să fie construite în zone rurale mari ca acestea. De fapt, în Franța funcționează în prezent 45 de parcuri eoliene offshore.

Legea franceză prevede că distanța minimă legală dintre o turbină și o casă trebuie să fie de cel puțin 500 de metri – iar soții Fockaert spun că turbinele au respectat această distanță.

După cumpărarea proprietății din Fontrieu în 2004, șase turbine eoliene au fost instalate între 700 și 1.300 de metri de casa cuplului în 2008. La început, aceștia nu au observat niciun efect asupra sănătății lor.

Dar cinci ani mai târziu, o zonă împădurită din apropiere a fost tăiată și ei spun că atunci au început să simtă impactul turbinelor.

De la greață la nereguli ale inimii, cuplul pretinde că ambii au experimentat aceleași simptome de câțiva ani, până când în cele din urmă s-au mutat acasă.

Odată ce s-au mutat în alt oraș în 2016, ei susțin că simptomele au dispărut complet. „Suntem fericiți și ușurați”, spune cuplul. „Ei produc energie verde de departe, așa că nu le pasă deloc de preocupările locuitorilor”, adaugă Luc.

Pe lângă zgomot, familia Fockaert s-a plâns că luminile intermitente le dădeau „impresia că se află într-o furtună permanentă.