Un cunoscut economist roman: “Romania are traiectoria economica a Greciei din 2010!”
Ieri, agentia Fitch a mai scazut cu o treapta ratingul de tara pentru Romania. Astfel, tara noastra este foarte aproape de a intra oficial in insolventa.
“De 2 ani de zile explic periodic copiilor mei, familiei, clientilor si celor care ma urmaresc pe retelele sociale ca Romania are traiectoria economica a Greciei din 2010. Si spun acest lucru nu din cauza deficitului bugetar raportat la PIB despre care vorbeste multa lume. Deficitul bugetar raportat la PIB nu are nicio relevanta economica. Este ca si cum calculezi profitabilitatea unei firme numarand aparatele de cafea din cladire. Pe planeta Pamant deficit inseamna venituri minus cheltuieli. Pentru orice familie deficit inseamna salariu minus cheltuieli. Pentru orice firma deficit inseamna vanzari minus cheltuieli. Pentru orice tara deficit inseamna taxe incasate minus cheltuieli. Nicio tara nu poate sa plateasca cheltuielile din PIB, ci doar din taxele incasate. Romania cheltuie lunar 25% mai mult decat taxele incasate. La acest indicator trebuie sa ne uitam”, a explicat economistul Radu Georgescu.
Acesta a explicat ca, daca ar fi excluse toate investitiile statului, adica statul nu ar mai construi nimic, Romania tot ar cheltui lunar 15% mai mult decat taxele incasate.
“Fac rapoarte financiare de peste 20 de ani pentru cele mai mari companii din Romania si din lume. Am lucrat in cea mai mare firma de consultanta financiara din lume. Firmele care au EBITDA de minus 15% sunt in insolventa si mai au doar cateva luni pana la faliment. In istoria recenta doar 2 tari au dorit sa-si declare insolventa, Grecia si Argentina. Aceste tari au dorit sa nu mai plateasca imprumuturile statului. Imprumuturile erau foarte mari si practic era imposibil sa le mai plateasca. Grecia nu a fost lasata de UE sa intre in insolventa deoarece dadea peste cap tot sistemul monetar euro. Romania nu are euro. De aceea am explicat de multe ori cat de important era in 2015 sa aderam la euro. La fel de importanta ca aderarea la NATO. In 2001 Argentia a intrat in insolventa si a refuzat sa-si mai plateasca imprumuturile. Economia Argentinei s-a prabusit cu 70%. Au urmat ani cu inflatie de peste 200% an. Sansa Argentinei s-a numit Javier Milei care a fost votat presedinte in 2023. Un tip care stie foarte bine economie. In doar un an acesta a facut minuni economice. A redus masiv cheltuielile statului. A redus inflatia. A redus dobazile bancare. Economia Argentinei a crescut. Intrebare de 100 puncte. Cine este Javier Milei in Romania?Cine ne va duce pe un drum corect din punct de vedere economic”, a adăugat Radu Georgescu.