Un coș de cumpărături cu 10 produse din piață depășea în mai 150 de lei.

Deva, Cluj Napoca, Baia Mare și București sunt orașele cu cele mai scumpe piețe agroalimentare din România, potrivit unei analize Economica pe baza datelor Institutului Național de Statistică. Un coș de cumpărături cu 10 legume, fructe și lactate din piețele agroalimentare costa în luna mai, în medie, și peste 146 de lei.

Un coș de cumpărături cu 10 legume, fructe și lactate din piețele agroalimentare costa în luna mai, în medie, până la peste 146 de lei, cu 5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată o analiză realizată de Economica în baza datelor Institutului Național de Statistică.

Față de luna aprilie 2023, coșul în care INS a introdus cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, spanac, morcovi, mere, lapte dulce, brânză din lapte de oaie, ouă de găină și miere, este cu 3,4% mai scump

Din datele INS, cea mai scumpă piață în mai era în Deva, unde coșul mediu a ajuns la 146,8 lei. Urmează Cluj Napoca, unde locuitorii plătesc, în medie, 143,5 lei pe un astfel de coș de cumpărături din piață și Baia Mare unde costul coșului ajunge la 141,4 lei

Și piețele din București sunt printre cele mai scumpe. Costul coșului din care au fost scoase laptele ( un litru) și ouăle (o bucată) din cauza datelor indisponibile ajunge până la 141,46 lei. Cu un an în urmă, același coș cumpărat din piețele capitalei costa, în medie, 119 lei.

La polul opus, cele mai ieftine piețe sunt orașele Iași cu 111,89 lei un coș cu cele zece produse, Slobozia – 117,25 lei și Piatra Neamț cu 123 lei coșul. Menționăm că am scos din ierarhie piețele pentru care nu au existat toate datele.

Anul trecut, orașul cu cea mai scumpă piață a fost Pitești.

Sursa economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *