Un coridor pentru cerealele ucrainene poate fi lansat în maxim o luna dacă se ajunge la un acord

foto_cereale

Deschiderea „culoarului pentru cereale” va dura trei-patru săptămâni, dar principalul factor în demararea acestui proces este acordul la care nu se ajunge încă între Ucraina și Rusia. În acest scop, Istanbulul este pregătit să găzduiască o întâlnire în format Turcia-Ucraina-Rusia-ONU.

„În acest moment, Rusia și Ucraina au un total de aproximativ 40 de milioane de tone de cereale. Aceasta este o cifră serioasă. Aceasta este 30-35% din totalul mondial. Definirea acestui coridor și începerea încărcării navelor durează trei până la patru săptămâni”, a spus Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei.

El a menționat că Ucraina încearcă, pe bună dreptate, să nu înlăture barierele miniere care au fost instalate pentru a proteja portul Odesa, temându-se că Rusia va ataca odată ce minele vor dispărea.

„Operațiunea principală sunt negocierile cu Rusia și Ucraina. Dacă ambele părți sunt de acord, vom organiza o întâlnire Turcia-Ucraina-Rusia-ONU la Istanbul. Plecările vor fi discutate la această întâlnire. Au oferit un coridor sigur. Negocierile în acest sens sunt încă în desfășurare. Dorim să ținem întâlnirea la Istanbul cât mai curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Erdogan.

De asemenea, România a adoptatmăsuri pentru a crește transporturile de cereale ucrainene pe teritoriul său și pentru a reduce amenințarea foametei globale.