Un copil din Serbia cu botulism salvat de serul trimis de Spitalul Victor Babeș din Timișoara

photo_2022-03-17_12-03-20

Un copil din Serbia, diagnosticat cu botulism, a fost salvat datorită ajutorului medical primit din România. Pentru ca autoritatile medicale din Serbia nu au gasit in tara vecina ser antibotulinic, au cerut de urgenta, prin Ministerul Sanatatii, ajutor international.

„Medicii și farmaciștii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, dar și pompierii de la Inspectoatul pentru Situații de Urgență Timiș și-au dat mâna pentru a salva viața unui copilaș din Serbia. Baiețelul, ajuns la Spitalul din Belgrad, a fost diagnosticat cu botulism. În cazul unei asemenea afecțiuni orice oră contează, iar mesajul a ajuns și la Spitalul Victor Babeș”, au transmis reprezentanții Spitalul Victor Babeș Timișoara, pe Facebook.

Un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență a trimis un flacon su ser antibotulinic spre granița româno-sârbă. Substanța a fost păstrată la temperatura scăzută pe tot parcursul drumului, conform procedurilor. La Punctul de Trecere a Frontierei Moravița, serul antibotulinic a fost predat medicului din Belgrad care a facut solicitarea și care a venit special în vamă, insoțit de tatăl copilașului, să preia coletul.

Astfel, în câteva ore, serul antibotulinic a ajuns la spitalul din Belgrad și a fost inoculat copilașului pentru a neutraliza toxina ce îi punea viața în pericol.