Un copil a fost vindecat în premieră de cancer cerebral

Un copil a fost vindecat în premieră de cancer cerebral. Cercetătorii și medicii au speranțe mari în vindecarea cancerului în viitor.

Copil vindecat de cancer în premieră

Rar, dar fatal, gliomul trunchiului cerebral este una dintre cele mai de temut forme de cancer cerebral pediatric.

Cu toate acestea, un copil pare să sfideze statisticile: vindecarea sa, singura de acest fel din lume, dă mari speranțe pentru cercetare, transmite agenția AFP.

În pofida progreselor înregistrate în tratamentul cancerelor pediatrice, asupra cărora se concentrează joi o zi mondială, această tumoră, care afectează între 50 și 100 de copii și adolescenți în fiecare an în Franța, rămâne o provocare pentru lumea medicală.

Deși rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerele pediatrice este în prezent de 85%, prognosticul pentru unele cancere, inclusiv pentru gliomul trunchiului cerebral, rămâne slab.

Inoperabil, acest tip de cancer este de obicei tratat cu radioterapie, care poate uneori încetini boala, dar numai temporar. Niciun medicament nu s-a dovedit încă eficient.

Copilul diagnosticat de la 6 ani cu cancer

Boala progresează foarte rapid și este, în general, fatală în termen de 9 până la 12 luni de la descoperirea tumorii.

Cu toate acestea, un copil belgian, Lucas, acum în vârstă de 13 ani, a sfidat toate șansele: diagnosticat la vârsta de 6 ani cu această boală considerată incurabilă, el este acum considerat vindecat, deoarece creierul său nu mai prezintă niciun semn al tumorii.

„Lucas a învins toate șansele”, a declarat pentru AFP medicul său, Jacques Grill, șeful programului de tumori cerebrale din cadrul departamentului de oncologie pediatrică de la centrul oncologic Gustave-Roussy, la sud de Paris.

Medicul pediatru își amintește cu emoție că le-a spus părinților lui Lucas, în urmă cu șapte ani, că fiul lor va muri.

La acea vreme, familia sa venise în Franța pentru tratament, unde băiețelul a fost unul dintre primii pacienți care au intrat într-un studiu clinic pentru a testa un nou medicament, o terapie țintită.

Încă de la început, Lucas a răspuns foarte bine la tratament. „Pe parcursul scanărilor RMN, am văzut cum tumora a dispărut complet”, spune doctorul Grill, care, în ciuda acestor rezultate miraculoase, nu a îndrăznit să decidă oprirea medicamentului. Până când, în urmă cu un an și jumătate, și-a dat seama că însuși copilul încetase să îl mai ia.

„Nu cunosc niciun alt caz ca al lui în lume”, mărturisește medicul, a cărui echipă a început cercetările asupra acestui cancer în urmă cu 15 ani.

Citește și: Peste 13.000 femei au fost consultate in cadrul proiectului de depistare a cancerului de col uterin derulat de Institutul Regional de Oncologie

Rămâne de văzut de ce Lucas și-a revenit și cum cazul său medical ar putea oferi speranță pentru sute de tineri în viitor.

O duzină de alți copii incluși în același studiu clinic și-au văzut speranța de viață depășind statisticile și sunt încă în viață la câțiva ani după diagnostic – dar cancerul lor nu a dispărut complet.

Această speranță de viață crescută se datorează probabil „caracteristicilor biologice ale tumorii lor”, ceea ce explică răspunsul mai bun la tratament decât al altor pacienți care primesc aceeași terapie, subliniază doctorul Grill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *