Un consiliu local districtual din Sankt Petersburg risca dizolvarea dupa ce a cerut demisia lui Putin

vladimir putin

Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului cu Ucraina se confruntă cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual, în urma deciziei judecătorului, a declarat unul dintre deputați, anunta Reuters.

Nikita Yuferev a spus că judecătorul a decis că o serie de ședințe anterioare ale consiliului au fost invalide, deschizând astfel calea pentru ca guvernatorul regional să fie destrămat.

Un alt membru al consiliului, Dmitri Palyuga, a declarat că aceeași instanță l-a amendat apoi cu 47.000 de ruble (780 de dolari) pentru „discreditarea” autorităților, cerând înlăturarea lui Putin. Oficialii instanței nu au putut fi contactați telefonic pentru comentarii.

Încă patru membri ai consiliului local Smolninskoye urmează să se prezinte în instanță în următoarele două zile. Săptămâna trecută, un grup de deputați din consiliu a făcut apel la Duma de Stat pentru a aduce acuzații de trădare de stat împotriva lui Putin și a-l deposeda de putere, invocând o serie de motive, inclusiv pierderile militare ale Rusiei în Ucraina și prejudiciul adus economiei din cauza sancțiunilor occidentale.

Un alt deputat local a declarat că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au semnat o petiție pe care au publicat-o luni, cerând demisia lui Putin.

Deși nu reprezintă nicio amenințare actuală pentru Putin, mișcările marchează rare expresii de disidență din partea reprezentanților aleși într-un moment în care acestia riscă pedepse grele cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea „informații în mod deliberat false” despre acestea.