Un cioban din Timis se lupta din rasputeri cu autoritatile statului sa nu-i fie luate oile

Romania a devenit o colonie UE si SUA iar tara noastra este doar o piata de consum care nu mai este lasata sa produca nimic. Altfel, nu se explica modul in care autoritatile romane ii trateaza pe fermierii autohtoni. In fiecare an, acestia sunt nevoiti sa-si sacrifice animalele dupa ce apare, din senin, cate un virus nou, precum gripa aviara sau pesta porcina, despre care autoritatile nu au explicatii.

Romania a devenit cel mai mare importator de carne de porc din Europa dupa ce, ani la rand, fermierii nostri erau lideri la export. Acum, a venit randul sectorului oieritului sa fie ingenunchiat, Romania fiind o tara recunoscuta la nivel european pentru traditia sa in cresterea oilor.  În 2022, în Romania erau 10,4 milioane de ovine, în timp ce în Uniunea Europeană erau în același an 59,5 milioane de capete de ovine. Asta înseamnă că 17% dintre toate oile Uniunii Europene se află în Romania. Dar, la fel ca si in precedentele situatii, o boala numita pesta micilor rumegatoare a aparut, din senin, in stanele din tara, iar autoritatile au trecut la planul sacrificarii animalelor.

De data aceasta, ANSVSA nu-si poate impune planul de sacrificare a turmelor, in focarele unde se spune ca a fost depistata boala, ciobanii romani impotrivindu-se masurilor acestei institutii, considerate, pe buna dreptate, cel putin abuzive.

CITESTE SI: ANSVSA: “In Romania evolueaza 60 de focare de pesta micilor rumegatoare!”

De 2 saptamani, inspectorii DSVSA din Timis se chinuie sa-i sacrifice 108 oi unui cioban din judet. Acesta sustine ca oile sale nu sunt bolnave si nu s-a lasat intimidat de autoritati, care au incercat si cu sprijinul jandarmilor sa-l convinga pe Ionut Curtusan ca animalele lui sunt bolnave.

“Cred că de 10 ori au venit cei de la DSVSA. Azi dimineață au venit aproape 10 mașini de poliție și jandarmi, parcă aș fi o persoană periculoasă. Așa ceva nu se mai poate, în ce țară trăim? Presiune pe mine la maxim, dar nu am cum să cedez munca mea. N-am ascuns nimic, sunt sănătoase, sunt filmate, pe oricine am lăsat să le vadă și să le filmeze, n-am avut ce ascunde”, a spus fermierul Ionuț Curtușan, în interviul acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, de la Agro TV.

Ionut sustine ca i se ia agoniseala de-o viata iar oile sunt singura sursa de venit a familiei sale. Sotia barbatului a deschis actiune in instanta la judecatoria Deta.

“In fapt in data de 28.08.2024 DSVSA Timis a recoltat prin tamponare oculara, bucala si nazala probe prin Test Real Time RT-PCR la un lot de 3 oi, de sex feminin cu varsta de 17 luni, acestea fiind declarate la data recoltarii „clinic sanatos” conform datelor anamnetice ce mentioneaza fara temei si departe de adevar ca efectivul de animale al reclamantei ar fi coabitat in urma cu 14-20 de zile impreuna cu animalele din focarul de PMR (pesta micilor rumegatoare) declarat la proprietarul G.N.A, ceea ce inseamna ca si data probabila de preluare a virusului ce s-ar incadra in intervalul de timp 10.08.2024-16.08.2024. De pe 10.08.2024 pana pe 10.09.2024, data introducerii actiunii in instanta este un interval de 30 de zile, in aceste 30 de zile ar fi trebuit sa apara semnele clinice ale bolii deoarece acopera cu mult perioada de incubatie cuprinsa intre 4-6 zile, putand varia intre 3-10 zile conform sectiunii 2.4 „perioada de incubatie” din manualul ANSVSA, nici una dintre aceste 3 oi testate prin RT-PCR nu prezinta nici un simptom aratat in detaliu pe fiecare tip de forma de boala CU EXCEPTIA uneia si anume cu exceptia formei cronice, aceasta forma fiind inlocuita de forma „subclinica-asimptomatica”, chestiuni pe care le regasiti in cadrul sectiunii 2.5 numita „Evolutie clinica” din acelasi Manual de interventie asupra focarelor de pesta a micilor rumegatoare emis si publicat pe site de ANSVSA, la paginile 9 si 10. Deci la data de 29.08.2024 aceste 3 oi testate RT-PCR au devenit ,,asimptomatice” fara a avea semne clinice, asupra lor nu s-au efectuat teste de sange serologice asa cum cere de altfel la pagina 10 sectiunea 2.5 ,,evolutie clinica” din Manualul de interventie asupra focarelor de pesta a micilor rumegatoare emis si publicat pe site de ANSVSA la forma subclinica aparuta brusc ,,asimptomatica” si care cere CLAR ca starea de boala sa se dezvaluie ,,NUMAI prin investigatii serologice”, se mentioneaza in actiunea deschisa in instanta.

Paradoxal, in ianuarie-iunie 2024, Ucraina a exportat 130 de tone de oi și capre vii – de 3,2 ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru este dovedit de datele Serviciului Vamal de Stat. Libanul a fost singurul cumpărător de ovine și caprine ucrainene fiind una dintre pietele clasice ale Romaniei.

Urmareste stirile TeleM si pe pagina noastra de Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *