Un centru integrat de colectare separata a deseurilor va fi infiintat pe Bulevardul Poitiers cu bani din PNRR

centru deseuri

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a înștiințat Primaria Iasi că proiectul de înființare a unui „Centru integrat de colectare separată prin aport voluntar” în bulevardul Poitiers nr. 10 va fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul deșeurilor.

Valoarea proiectului este 32,6 milioane de lei respectiv 6,5 milioane de euro. Centrul va avea, printre altele, platformă betonată, hală, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcționale (de exemplu, motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeuri din construcții și demolări etc.), laborator de analize chimice, cântar acces auto de mare tonaj, spații administrative, utilități etc.

În cursul lunii ianuarie Primaria Iasi a obținut finanțare europeană prin PNRR și pentru proiectul de realizare de „Centre de colectare prin aport voluntar”. Acesta vizează înființarea a trei puncte, după modelul Centrului Municipal de Colectare din stradela Grădinari nr. 26, care vor avea în jur de 4.000 de metri pătrați fiecare și care vor fi amplasate în bulevardul Poitiers nr. 10, strada Sofia Nădejde nr. 6A și strada 3 Fântâni nr. 14.

Ieșenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări. Valoarea acestui proiect este de 2,7 milioane de euro.

„Nu în cele din urmă, vom achiziționa, prin aceeași linie de finanțare europeană, 175 de insule ecologice digitalizate (ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere), din care 150 supraterane și 25 subterane. Valoarea acestui proiect este de 24 milioane de lei”, a spus Mihai Chirica.

Astfel, valoarea totală a celor trei proiecte care vor fi finanțate prin PNRR – Componenta C3 – Managementul deșeurilor este de 70.5 milioane de lei.

„Este o nouă etapă pe care Primăria Municipiului Iași și Salubris SA o parcurg în programul de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor, pe care îl susținem pentru a ne alinia practicilor europene și, mai ales, pentru a avea un oraș curat și sănătos”, a adaugat Mihai Chirica.