Un bebeluș în vârstă de numai 7 luni cu meningită a fost salvat de medicii ieseni

bebelus

Sugarul a ajuns la spital sâmbătă noaptea, cu suspiciune înaltă de menigococcemie dupa ce mama sa a constatat că bebelușul se simte din ce în ce mai rău: febră înaltă 39, 3 grade Celsius, vărsături în jet iar din punct de vedere neurologic starea acesteuia fiind sever influentata. Din spusele mamei( anamneza) , aceasta a observat modificări în homeostazia organismului celui mic incepand cu ziua de joi. Prezenta febră, vărsături, apetit scazut și avea o stare adinamica. S-a adresat medicului de familie, care în lipsa altor simptome a decis monitorizarea la domiciliu . În cursul zile de vineri, vărsăturile s-au îndesit dublate de prezenta unor elemente eruptive sporadice pe abdomen și membrele inferioare (petesia purpurice).

“Atunci când a fost preluat de echipa noastră medicală, prezenta privire plafonată( reacționa cu greutate la stimuli), adinamie (miscari limitatr) și refuza alimentatia de aproape 12 ore. Medicii specialiști de boli infecțioase l-au evaluat imediat și au stabilit ca si stare neurologica: comă scor Glasgow 12.

În cel mai scurt timp, echipa medicală s-a mobilizat in vederea realizarii a tuturor procedurile necesare, imediate care trebuiau realizate deoarece timpul se scurgea în defavoarea micuțului: puncție lombară cu prelevare de lichid cefalorahidian, recoltare de hemoculturti, recoltare exudat atât de la copil cât și de la mama acesteia, asigurarea aportului venos( montarea unui cateter) pentru perfuzarea copilului și administrarea în regim de urgență a antibiotiticul specific acestei patologii. Meningita meningococică reprezinta o patologie de cel mai inalt nivel de urgență pentru că forma bolii poate fi fulminantă iar decesul poate surveni în cateva ore.

Ingrijirea a fost multidisciplinara: medici infecționiști, anestezie si terapie intensiva, epidemiologie.

Analizele efectuate în regim de urgență în cadrul laboratorul spitalului nostru au confirmat suspiciunea de diagnostic: meningita cu factor etiologic: neisseria meningitidis.

Alături de mama sa, bebelușul a fost ținut sub observație și tratat, iar după 48 de la internare se afla în afara oricărui pericol. La 36 de ore de la internare simptomele au cedat, singururul care a persistat 72 de ore a fost erupția cutanată.