Un bebeluș de trei luni, internat cu gripă tip A

boli-infectioase-150x150-1

Acesta este cel mai mic pacient diagnosticat și internat cu gripă sezonieră la Iași.

”În prima zi de Crăciun, prin transfer interclinic a fost admis la Spitalul de Boli Infecțioase un bebeluș de numai 3 luni.

Fetița a fost diagnosticată cu gripă de tip A.

Mama fetiței a prezentat simptomatologie din sfera respiratorie în urmă cu mai multe zile, ea primind tratament de la medicul de familie, medicație ce a dus la ameliorarea simptomatologiei. Cu toate că și-a luat toate măsurile de protecție, mămica a sesizat încă de pe data de 24 decembrie modificari în comportamentul micuței: dormea mai mult fiind apatică. Verificându-i temperatura a constatat că bebelușul prezenta 39.1 grade Celsius. I-a administrat antitermice și s-a prezentat la spital. În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași a fost preluată imediat de echipa medicală administrându-i-se tratament specific pentru diagnosticul confirmat, dar și perfuzii. Sub atenta supraveghere a medicilor și a mamei, care i-au fost alături în fiecare moment, cu un răspuns foarte bun la tratament, bebelușul, în data de 26 decembrie a devenit afebril. ”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Ca urmare a evoluției foarte bune a stării de sănătatate, medicii spun că bebelușulul va fi externat, iar tratamentul îi va fi administrat la domiciliu. Va fi în continuare monitorizat de medicul de familie.

”Ne bucurăm că mama bebelușului a apelat la personalul de specialitate atunci când a observat primele simptome și nu a persistat în admnistrarea tratamentului simptomatic la domiciliu. Febra înaltă este un simptom foarte periculos în cazul celor mici chiar până la vârsta de 5 ani, deoarece, necontrolata poate provoca convulsii. Gripa, cea mai gravă formă a afecțiunilor respiratorii trebuie tratată cu responsabilitate de noi toți. În cadrul spitalului am diagnosticat deja 10 pacienți cu această afecțiune virală. Expuși și cu risc mai mare de a dezvolta complicații sunt persoanele cu vârste extreme, cum a fost cazul bebelușului, dar și persoanele imunodeprimate, cu comorbidități și femeile însărcinate. De aceea, prezentarea la medic, este absolut necesară. Recomandăm, de asemenea vaccinarea antigripală . ”, a mai ăprecizat dr, Florin Roșu.

Din Ajun și în primele două zile ale Crăciunului au fost internați 65 de pacienți, dintre care 14 copii. Cei mai mulți dintre ei au fost diagnosticați cu afecțiuni ale aparatului respirator superior și cu tulburări digestive. În ceea ce privește afecțiunile de tip respirator, medicii spun că se confruntă și cu un val de viroze determinate de virusul respirator sincițial.

”Acest virus, cu un grad de contagiozitate ridicat are manifestări comune virozelor respiratorii de care însă, trebuie să ținem cont, deoarece este principala cauză a bronșiolitelor și pneumoniilor afecțiuni periculoase mai ales când vorbim de categorii extreme de vârstă. Virusul sincițial poate debuta simplu cu rinoree, disfagie, tuse seacă, dar și febră înaltă, peste 38.5 grade C, durere toracică accentuată, frisoane, dificultate la respirație. Singura modalitate de stabilire a unui diagnostic corect este ca și în cazul gripelor și Sars-COV2 prin testare.

Doar in cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași realizăm din aceeasi proba triplu test ( Sars-Cov2, virus gripal si virus respirator sincitial). Testarea are loc în cadrul laboratorul de Biologie Moleculară. Identificarea tipului de virus este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic corect și eficient. Știm că nimeni nu își dorește să petreacă această perioadă în spital ci acasă cu cei dragi. Chiar și așa, rețineți că sănătatea este cea mai importantă iar prevenția și prezentarea precoce la medic pot evita complicații și situații neplăcute. În urma consultului clinic și a investigațiilor medicale pe care le realizează, medicul specialist stabilește tratamentul ținând cont și de istoricul medical al pacientului și condițiile de administrare al acestuia.”, a spus dr. Florin Roșu.