Un barbat a decedat din cauza leptospirozei

foto_sobolani

Un barbat de 58 de ani a ajuns in stare grava la Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva“ din Iasi, suspect de leptospiroza, o boala provocata de sobolani sau de fecalele acestora. Barbatul, de meserie instalator, a fost internat in unitatea medicala luni, dupa ce a fost adus de la un spital botosanean. Acesta a decedat astazi in urma insuficientei hepato-renale.

Mihnea Hurmuzache, Director Medical Spitalul de Boli Infectioase: „Barbatul care a ajuns de la UPU Botosani catre noi, cu suspiciunea de leptospiroza, ce inseamna suspiciune, clinic si analizele, o parte dintre ele cu asta semanau, a decedat prin fenomene de insuficienta hepato-renala acuta, la 36 de ore de la venir. Acum noi vom face o necropsie completa, pentru ca nu avem un diagnostic confirmat, intuim dar confirmarea se face si dupa examenul anatomo-patologic si dupa niste rezultate serologice pe care noi le-am recoltat in timpul vietii, dar a carora rezultat prin DSP urmeaza sa vina in urmatoarele zile”.

Acesta este al treilea caz de leptospiroza ajuns in atentia medicilor ieseni, anual fiind confirmate in jur de 10 cazuri de acest tip.

„Formele grave exista, nu sunt chiar extrem de rare si in general survin la sexul masculin, in perioada in care isi exercita profesia si la el, conectat la toate este si profesia pentru ca el lucra si la subsoluri, in general cei care au treaba cu instalatiile sanitare au si contact cu dejectiile de la rozatoare”, a completat Mihnea Hurmuzache.

Leptospiroza este o boala infectioasa acuta determinata cel mai frecvent de contactul omului cu dejectiile sobolanilor si soarecilor sau de contactul direct cu animalele purtatoare. Afectiunea, care nu se transmite de la om la om, se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos si a celui cardiovascular.