Un băcăuan de 12 ani a câștigat Campionatul Internațional de Matematică Mentală de la Dubai 

Luca

foto: Facebook – Smarykids central Bacau

Luca Vartolomei, în vârstă de 12 ani, elev al Școlii Mihail Sadoveanu Bacău și al clubului de aritmetică mentală Smartykids Bacău Central, a câștigat Campionatul Internațional de Matematică Mentală de la Dubai – Horus, relatează ZdBC.

Luca a câștigat marele premiu a celei de-a 4-a ediții a competiției organizate în Dubai, la categoria sa de vârstă – 2010-2011, la mai puțin de 2 ani de când a început să descopere tainele matematicii mentale, o disciplină mai puțin cunoscută.

Mama sa, Ana Vartolomei, a povestit pentru Ziarul de Bacău că totul a început de la emisiunea Românii au talent.

„Am văzut la Românii au talent un băiat care calcula repede. Și l-am intrebat pe Luca dacă i-ar plăcea. Fiind în pandemie, am zis să încercăm. Și am început online, după care, așa cum au permis legile, am alternat orele online cu cele fizice.

Anul trecut, în iunie, a participat la prima competiție, olimpiada natională, unde a luat locul I la categoria de vârstă și modulul pe care l-a terminat. Apoi, în decembrie, a participat la o competiție online, organizată de SAMA, unde a luat argint. 

Acum s-a oferit oportunitatea și am reușit să mergem, cu un club din București, la Dubai, cu profesorii și copiii lor. A fost primul concurs cu participare fizică pentru Luca și s-a dovedit a fi un succes, luând cel mai mare punctaj și devenind campion”, a povestit Ana Vartolomei.

Luca este pasionat de informatică, iar visul lui este să ajungă să lucreze pentru NASA. 

„Noi nu am început pentru performanță. Este o disciplină care îl ajută să își dezvolte ambele emisfere ale creierului. Dar, a muncit mult și cu ajutorul profesorilor de la club a reușit această performanță. E perseverent și perfecționist, are 10 pe linie și la școală. Visul său e să ajungă la NASA, iar noi nu putem decât să îl susținem”, a spus mama lui Luca

Matematica mentală este un sistem original de dezvoltare a intelectului pentru copii prin utilizarea instrumentului numit soroban (cuvânt de origine japoneză) sau abac (cuvânt de origine chineză). Cursul modelează abilităţile mentale şi creative ale copilului: calcule rapide, interacţiunea interemisferică, memoria, dexteritatea concentrarea atenţiei, viteza procesului de gândire, gândirea analitică şi creativă, rapiditatea reacţiei, metode neobişnuite de rezolvare a problemelor.

În prima etapă copilul foloseşte sorobanul, în a două etapă începe vizualizarea, iar apoi copilul calculează mental.