Un băcăuan aflat în izolare a strâns pe balcon 11 saci de gunoi, un adevărat focar. Cine duce gunoiul celor aflați în carantină?

salubrizare-soma-bacau-e1573976935798

Un băcăuan aflat în izolare a strâns pe balcon 11 saci de gunoi, un adevărat focar de infecție.  Acesta a făcut o propunere concretă, pentru ca, în perioada de carantinare, băcăuanii să beneficieze de serviciul de salubrizare. Soluția a fost trimisă la Primăria Bacău.

„Am fost izolat, alături de familia mea, la domiciliu prin decizia de carantinare emisă de către DSP Bacău, ca urmare a infectării mele cu virusul SARS-COV-2. În această perioadă, în locuința mea s-au adunat 4 saci (60L) de gunoi menajer și 7 saci (70L) de gunoi reciclabil mixt, pe care am fost nevoit să-i depozitez în balcon”, relatează Cristi Juverdeanu, în expunerea de motive a proiectului său.

„Gunoiul menajer al unei persoane simptomatice COVID-19 poate fi considerat un deșeu periculos, întrucât acesta este format din resturi menajere și biologice, cu care bolnavul a intrat în contact direct și care au stat în același mediu cu bolnavul o perioadă îndelungată. Depozitarea gunoiului de către o persoană din afara familiei carantinate poate reprezenta un risc suplimentar de îmbolnăvire. Totodată, depozitarea gunoiului menajer în incinta domiciliului, pe o perioadă îndelungată de timp, poate afecta sănătatea celor care locuiesc în casă, pe lângă riscurile evidente de a coabita cu o persoană simptomatică COVID-19”, mai afirmă băcăuanul.

Cristi Juverdeanu propune organizarea, în cadrul viitoarei ședințe de Consiliu Local Bacău, a unei dezbateri cu autoritățile publice responsabile de combaterea pandemiei „COVID-19” și cu reprezentanți ai operatorului de salubritate, pentru a se stabili un regulament prin care cetățenii aflați în izolare la domiciliu, în urma unei decizii DSP, să poată beneficia, pe perioada de carantinare, de serviciul de salubrizare.

Cristi Juverdeanu propune următoarele măsuri:

 1.  Cetățenii municipiului Bacău aflați în izolare la domiciliu, în urma unei decizii de carantinare emise de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului Bacău, care prezintă simptome ușoare sau nu prezintă simptome cauzate de virusul Sars-Cov-2, fiind doar contacți direcți ai persoanelor infectate, vor putea părăsi domiciliul în vederea depozitării deșeurilor menajere;
 2. Intervalul orar pentru părăsirea domiciliului de către cetățenii izolați la domiciliu, în urma deciziei DSP Bacău, în scopul depozitării deșeurilor menajere, este 22:45-23:00;
 3. Operatorul de salubritate, cu sprijinul Municipiului Bacău, va asigura pubele speciale în zonele stabilite cu autoritățile responsabile de combaterea pandemiei, pentru gunoiul menajer depozitat de cetățenii aflați în izolare, în urma deciziei de carantinare emise de DSP Bacău;
 4. În perioada deplasării între domiciliu și zona de depozitare a deșeurilor, cetățenii în cauză se obligă:
  • Să evite, cu orice preț, contactul cu alte persoane
  • Să poarte mască conformă, acoperind nasul și gura
  • Să poarte mănuși de protecție de unică folosință
  • Să urmeze cea mai scurtă cale până la zona de depozitare și înapoi;
 5. Operatorul de salubritate, cu sprijinul Municipiului Bacău, va ridica gunoiul din zonele special amenajate în intervalul orar 23:00-05:00.