Un angajat al Ambasadei Romaniei in Rusia a fost declarat „persona non grata”

rusia

Un angajat al Ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata, a anunţat astazi serviciul de presă al Ministerului de Externe al Rusiei. Insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Federatia Rusa, Ionita, a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a prezentat o nota prin care se declara „persona non grata” a unui angajat al Ambasadei Romaniei la Moscova”, a anuntat departamentul agentiei diplomatice.

Actiunea vine ca răspuns la decizia anterioară a părții române de a-l declara persona non grata pe diplomatul Ambasadei Rusiei la București. Pe 20 august, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a anunțat că Rusia va răspunde în mod adecvat expulzării diplomatului său din România sub un pretext exagerat.

Cu o zi înainte, autoritățile române au decis să expulzeze un diplomat rus din țară. Potrivit Ministerului de Externe al României, activitățile și acțiunile unui angajat al ambasadei Rusiei ar contrazice prevederile Convenției de la Viena privind Serviciul Diplomatic din 1961. Despre acest lucru a informat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

În aprilie, România a declarat 10 diplomați ruși persona non grata. Ca răspuns, Rusia a expulzat din țară și 10 angajați ai ambasadei României la Moscova.