Un an al telemuncii

munca-domiciliu-telemunca-768x521_e8e13

Angajatorii au fost nevoiti sa se adapteze pandemiei in cele 9 luni de coronacriza. Pentru a-si proteja salariatii si afacerile a fost implementata telemunca. Treptat, angajatii s-au obisnuit cu aceasta forma de munca iar productivitatea a crescut in unele cazuri.  

Adaptabilitate este cuvantul vremurilor, iar multi au renuntat temporar la varianta traditionala de a-si desfasura afacerile. Astfel, mediul online a devenit modul prin care tot mai multe domenii isi deruleaza activitatile.

Paul Butnariu, presedinte Camera de Comert si Industrie Iasi:

Aceasta criza ne va forta spre o anumita digitalizare, mult mai puternica decat ceea ce am avut pana acum. Practic, deja stim foarte bine ca in mediile cunoscatoare, chiar in mediul universitar iesean, accentul cade pe viitor pe ceea ce inseamna industrie 4.0, adica mai mult decat digitalizarea unei industrii, a unor activitati, trecem la ceea ce inseamna inteligenta artificiala si elaborarea propriu zisa a proiectelor, a bunurilor propriu zise in ceea ce priveste robotizarea si utilizarea acestor inteligente artificiale.

Unele persoane si-au pastrat locul de munca si l-au adaptat regimului de telemunca, iar altii au ales sa faca bani creand continut pentru online. Asa se face ca, joburile din mediul online prind teren in aceasta perioada.

Paul Butnariu, presedinte CCI Iasi:

Pana la urma piata muncii, mai ales in judetul Iasi a beneficiat si de ceea ce inseamna plecarea in zona telemuncii, a muncii de acasa, prin aceasta metoda, firmele incercand sa-si salveze personalul si oamenii pe care se bazeaza atunci cand au activitate economica.

Firmele au reusit sa supravietuiasca, multe dintre ele din anumite domenii de activitate cum este comertul online, cu sunt activitatile din domeniul IT, cum sunt activitatile din domeniul anumitor tipuri de servicii, au avut o cifra de afaceri chiar in crestere.

Mai multe domenii au avut de suferit din cauza pandemiei, cel mai afectat este sectorul HoReCa. Aici a crescut si valoarea somajului.

Paul Butnariu, presedinte CCI

In Iasi a crescut usor somajul, nu putem spune ca avem un somaj care sa afecteze piata muncii in mod grav, dar exista totusi o crestere a somajului, mai ales in anumite domenii de activitate si ma refer aici la sistemul HoReCa, unde este evident ca a crescut consistent, practic s-a dublat valoarea somajului. De asemenea preliminam ca incepand cu luna decembrie, in domeniul constructiilor va deveni somajul iar un mijlocde a se apara firmele pentru sezonul friguros.

Pe fondul crizei Covid, multi dintre angajati au ramas si fara loc de munca. Din acest motiv au incercat sa se reprofileze. Unii dintre ei au ajuns sa munceasca chiar in domenii complet diferite, fata de cele in care activau pana acum.