UMF vrea să cumpere un robot de două milioane de euro şi să-l folosească la IRO

foto_chirurgie

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T, Popa“ din Iaşi va depune un proiect pentru finanţare europeană intitulat „Platformă multidisciplinară de cercetare – dezvoltare medicală în regiunea N-E“, prin care doreşte să achiziţioneze primul robot din regiunea de N-E a ţării cu care se pot realiza intervenţii chirurgicale minim-invazive, în spaţii mici, unde este nevoie de foarte mare precizie.

Pentru a putea realiza acest proiect, UMF a solicitat de la Institutul Regional de Oncologie un spaţiu de aproximativ 15 mp dintr-o sală de operaţie pentru a putea depozita acest robot şi pentru a se putea desfăşura operaţiile folosind această aparatură. În momentul de faţă, Hotărârea de Guvern se află pe site-ul Minis­terului Sănătăţii în dezbatere publică, urmând a fi publicată în Monitorul oficial şi presupune oferirea spaţiului respectiv cu titlu gratuit UMF pentru o perioadă de 10 ani sub forma unui contract de comodat. Conform primelor informaţii, doar costurile unui astfel de robot ar fi de circa două milioane de euro, în timp ce întreg proiectul universităţii ar avea o valoare mult mai mare dacă va fi aprobat către finanţare de structurile europene.

„Principalul obiectiv al proiectului va fi atins prin interpretarea de către echipă a datelor obţinute cu ajutorul echipamentului achiziţionat şi vizează optimizarea tratamentului neoplaziilor pelvine de diverse etiologii al pacienţilor din regiunea de N-E, prin crearea platformei multidisciplinare de chirurgie robotică“, se precizează în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern. Conform acestui document, UMF va acorda dreptul de folosinţă cu titlu gratuit acestui echipament echipelor de cercetare din cadrul IRO Iaşi, cu toate costurile funcţionării echipamentului acoperite în primii 3 ani din cadrul proiectelui şi, ulterior, în următorii cinci ani, de către UMF Iaşi. „De acest echipament urmează să beneficieze în mod exclusiv pacienţii cu afecţiuni oncologice ai IRO Iaşi ce vor putea fi operaţi cu o aparatură de înaltă performanţă“, se mai explică în nota de fundamentare.

16.000 euro, o intervenţie

Înainte de solicitarea emiterii Hotărârii de Guvern, s-a obţinut deja un aviz pozitiv de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, care precizează că instalarea echipamentului în blocul operator al IRO Iaşi, etaj I, Corp E, sala nr. 7 nu afectează normele de protecţie sanitară specifice şi circuitele funcţionale ale spitalului. Astfel, „Sistemul de prelevare mostre ţesut şi intervenţii de rezecţie tumorală Da Vinci Xi 3D High Definition cu patru braţe“ va fi amplasat în sala de operaţii nr. 7 dacă UMF va reuşi să câştige proiectul european. În nota de fundamentare transmisă de IRO Iaşi se stipulează că nu se va schimba destinaţia spaţiului în cauză unde în prezent se desfăşoară activitate medico-chirurgicală, întrucât chirurgia robotică Da Vinci reprezintă cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive şi presupune exclusiv activitate medico-chirurgicală“, mai este punctat în nota de fundamentare.

Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este un proiect mult mai amplu, care presupune achiziţio­narea mai multor echipamente, şi în zona imunologiei, toxicologiei, medicinei de urgenţă sau gastroenterologiei. „Dacă vom reuşi să obţinem finanţare cu acest proiect, va fi primul robot chirurgical din regiunea de N-E a ţării. Intervenţiile cu robotul sunt foarte scumpe, undeva la 16.000 de euro – nicăieri în Europa nu se compensează prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate astfel de intervenţii. Dacă vom reuşi să câştigăm proiectul, vom achiziţiona şi 300 de kituri, care vor fi suficiente pentru trei, patru ani, fiindcă se vor face în medie 100 de intervenţii pe an. Ulterior, se va putea aplica pentru un nou proiect, oricum ar fi, vom continua cercetarea“, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Sursa: Ziarul de Iași