UMF sarbatoreste 143 de ani de existenta

esplanada UMF

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește 143 de ani de excelență în educația medicală. Pentru a marca acest moment , institutia a organizat mai multe evenimente stiintifice si conferinte.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a fost fondata în 1879, ca Facultate de Medicină, fiind ulterior asociata cu alte două instituții ce completează aria pregătirii medicale – Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină Dentară. În anul 1991, institutului i se conferă statutul de Universitate, primind numele celebrului reprezentant al Școlii de Anatomie Funcțională Iași, Grigore T. Popa. Ulterior este inclusă și Facultatea de Bioinginerie Medicală, singura de acest fel din Romania.

Viorel Scripcaru, rector UMF Iasi: „Este un parcurs lung dar care constatam acum si-a avut rostul si a facut atat de mult bine societatii prin numarul mare de cadre medicale, de medici, de farmacisti, dentisti, ingineri care sunt in slujba pacientului care au rolul de a face ca societatea sa isi parcurga rolul firesc cu bucurie si fericire„.

Profesorul Gabriel Ionescu este primul decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi si primul chirurg pediatru care a reusit sa separe doi siamezi in timpul comunismului. Cadrul didactic isi aminteste cu nostalgie de momentele in care era student.

Gabriel Ionescu, primul decan al Facultatii de Medicina, UMF Iasi: „Eu nu o sa uit niciodata cand am intrat in anul IV. Eram stagiar, extren, de moda veche. Cand dadeai examen, erau doar patru locuri, intrai lucrai in clinica. Cand am dat examenul de internat primul lucru am zis sa fac medicina interna.Am intrat in clinica cand era profesorul Strat. era o vizita de teaching de nemaivazut. Dupa aceea am lucrat cu doamna Scripcaru: Dumnezeu sa o ierte care a murit de cancer pulmonar! Statea cu patru asistenti si cu bolnavii toata dimineata. Acum ma intreb cum pot sa incapa in anul I, 1.000 de studenti? Nimeni nu ma poate convinge ca e drumul cel bun. Deci sunt o multime de lucruri care trebuie schimbate”.

In prezent, mii de studenti romani si straini studiaza la UMF Iasi, universitate care are programe de studiu in limba romana, engleza si franceza.