UMF Iaşi, un viitor de nivel internaţional

Norina_Forna

Decanul Facultatii de Medicina Dentara de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, doreste o noua imagine pentru aceasta unitate de invatamant. Norina Forna a prezentat proiectele pe care le propune pentru universitatea ieseana si a raspuns intrebarilor studentilor si profesorilor cu  privire la viitorul UMF. Intrebata de ce conditiile de promovare sunt numai pentru cercetare iar didacticul nu mai conteaza, Norna Forna a anuntat aseara la Tele M, ca va face schimbari in acest sens.

„Asa cum se stie, in evaluarea cadrelor, toate aceste activitati de cercetare au o pondere importanta, intrucat noi ca si universitate facem parte din categoria celor care desfasoara atat cercetare, dar cat si activitate didactica ne obliga sa putem cuantifica aceasta activitate pe care o desfasoara fiecare, mai ales ca stim ca normele cadrelor sunt destul de crescute si daca radiem acest capitol, inseamna ca nu mai avem cu ce atrage cadrul didactic sa sutina programul si la plata cu ora sau altfel. Obligatoriu vor fi modificari in acest sens. „, a declarat prof. univ. dr. Norina Forna.

Tinerii studenti sunt ingrijorati si in privinta materialelor de curs, care sunt foarte vechi. Spre exemplu, la medicina generala studentii invata dupa manuale din ani 80-90.

„Este un apel care inseamna o actualizare a ei, care se poate realize fie de la nivel de decanat, fie de la nivel de rectorat, dar in final misiunea in sine trebie indeplinita de catre disciplina in cauza sau titularul de curs in principal, care impreuna cu echipa sa de conferentiari, sefi de lucrari si chiar asistentii pot participa la realizarea acestei bibliografii. Sigur este un efor care e sustinut, nu e usor sa poti recolta datele, dar sa adaptezi aceasta bibliografie la specificul cursului in cauza si bineintele, chiar la preocuparile pe care le are fiecare cadru de predare.”, a adaugat prof. univ. dr. Norina Forna.

In ceea ce priveste salarizarea, un asistent universitar are renumeratia unei femei de serviciu, pornind de la 2400 de lei. Criteriile de salarizare depind de bugetul propus de Ministerul Invatamantului.

„Este o grila de salarizare pe care de asemeni o poti vedea pe minim, pe mediu, pe maxim, dar in egala masura, aceasta calibrare a salariului la potentialul si bugetul existent, trebuie correct conceputa si trebuie de fiecare data sa vedem in favoarea clientului ce putem face. Avem un buget pe care il primim de la Ministerul Invatamantului putem contribui cu criteria in plus pe care le identificam, putem creste acest salariu si consideram ca daca nu gasim aceste solutii, sigur ne pierdem tot ce inseamna baza piramidei, insemnan asistentul universitar.”, a completat prof. univ. dr. Norina Forna.

Despre mediul universitar extern s-a amintit de lipsa locurilor de parcare pentru cadrele didactice. Norina Forna a precizat ca, suplimentarea locurilor de parcarea poate fi facuta doar prin modificarea proiectului din mandatul anterior.