Ultimul veteran ieșean la 100 de ani

253311133_1212393835920597_8640156199411498259_n

Ultimul veteran ieșean, supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial a împlinit astăzi venerabila vârstă de 100 de ani. Ștefan Dimofte, general maior în retragere care a fost pe front, luptând pentru țară, a fost sărbătorit astăzi la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași.

Generalul Ștefan Dimofte s-a născut pe 15 martie 1922, într-o casă cu șase frați, din județul Bacău. Acesta a trăit să vadă cele mai crude și grele momente ale Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Născut și crescut în Bacău, acesta a ajuns la Iași, unde a luptat pe front împotriva nemților. Acum își trăiește liniștit bătrânețea, în apartamentul său din Podu Roș și se bucură de vremurile pe care a ajuns să le trăiască.

Ștefan Dimofte – general maior (în retragere)

„Ziua de astăzi înseamnă că am împlinit 100 de ani și am trecut prin atâtea greutăți, în viață. Din 100 de ani, 75 i-am trecut prin greutăți și 25 au fost mai ușori. Vorbesc din viața asta, pentru că am trecut prin multe situații și am ajuns la vârsta asta să mai văd războiul iar, cum era în `39 – `40 când eram elev de 20 de ani.”

Cu ocazia acestei zile speciale, colectivul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași l-a omagiat pe ultimul general ieșean între veterani. Cu urale și aplauze, acesta a fost așteptat în sala de festivității a Casei Armatei.

De asemenea, generalul Ștefan Dimofte a primit astăzi și emblema de onoare a filialei județene „Henri Coandă” din Iași.

Pop Daniel – general Brigada 15 Mecanizata „Podu Înalt

„Nu mulți dintre noi au șansa într-o viață să se întâlnească cu istoria. Este exact ceea ce se întâmplă astăzi. Unul dintre cetățenii de onoare ai municipiului Iași, un veteran al celui de-al doilea război mondial, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 100 de ani. Sunt 100 de ani de istorie, 100 de ani de provocări și de greutăți pe care viața i le-a oferit și care, cu siguranță, nu pot să însemne pentru noi, altceva decât lecții de viață. Cred că este datoria noastră, în primul rând creștinească de a-i fi astăzi alături, de a împărtăși cu domnia sa bucuria împlinirii acestei frumoase vârste.” 13.04

În anul 2015, colonel dr. Cezar Cobuz a scris o carte despre „Veteranii Moldovei la frontiera dintre secole”, iar în primele pagini apare întreaga poveste a generalului-maior Ștefan Dimofte.