Ultimul descendent al lui Creangă la Iași

Liceul de informatica Iasi

Păstrează cu sfințenie amintirea străbunicului său și-o ține vie prin creațiile sale. La cei 72 de ani, Olguța Creangă-Caia, strănepoata lui Ion Creangă, este autoarea mai multor cărți în care povestește despre copilăria sfinților. Astfel astăzi, aceasta s-a aflat la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași unde a stat la povești cu elevii și a prezentat noile sale creații literare.  

Invitat de marca la Liceul de Informatică din Iași într-o activitate culturală intitulată „Orașul Iași, ecouri din trecut”. Olguța Creangă Caia, ultima descendenta a marelui scriitor Ion Creangă le-a vorbit elevilor de importanța literaturii, dar și de viața sa ca moștenitor Creangă.

„Sunt strănepoată Creangă, dar aceasta este o dulce povară. Frații din Basarabia, acum 3 decenii m-au chemat la raport, nu m-au chemat să mă slăvească, să-mi dea premii pentru că sunt strănepoata Creangă, m-au chemat să mă întrebe ce fac în această calitate și așa, prin colaborare cu Claudia Balaban, directorul bibliotecii Ion Creangă pentru copii din Chișinău, am făcut festivalul Izvor de Dor”, a spus Olguța Creangă – Caia, scriitor.

Întâlnirea de astăzi a fost un moment marcant pentru Liceul de Informatică ieșean.

„Suntem onorați astăzi la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” să fim gazda acestui eveniment cultural marcant, cu valențe profunde, ce reverberează noi ipostaze hermeneutice ale prezentului. Un eveniment în care dorim să oferim elevilor noștri stări de spirit și ne bucură nespus onoarea de a o avea alături de elevii noștri pe strănepoata lui Ion Creangă, distinsa doamnă Olguța Caia – Creangă”, a declarat Adina Romanescu, director Liceul de Informatică „G. Moisil” Iași.

Ion Creanga este considerat unul dintre cei mai mari 4 clasici ai literaturii române, motiv pentru care evenimentul organizat la Iași are o importanță deosebită.

„Momentele de astăzi sunt de a dreptul istorice. Avem o scriitoare care va rămâne în panteonul literaturii noastre. Este scriitoarea Olguța Creangă-Caia, persoană minunată care are o prestigioasă activitate literară, cunoscută la noi în țară, în R. Moldova și recunoscută prin premii literare, chiar și în afara țării”, a precizat Geanina Poroșnicu, organizator eveniment.

Organizatorii spun că respectarea valorilor este o datorie a întregului popor.

„Mă bucur nespus că alături de oameni de cultură și oameni dedicați, am reușit să ne unim bunele intenții, gândurile pentru a aduce la lumină, îndeosebi în ochii copiilor, cel ce a fost, este și va dăinui peste generații, marele scriitor Ion Creangă. Așadar, este un eveniment unic și reversibil, având în vedere că avem alături de noi pe ultimul descendent al marelui clasic, Olguța Caia-Creanga”, a spus Ela Gondoș, partener.

Interacțiunea dintre elevi și Olguța Creangă – Caia a fost una plină de emoție.