Ultimele patru unități școlare sucevene cu toalete în curte primesc bani pentru amenajarea grupurilor sanitare

Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Moldova Sulița, comuna Moldova Sulița, Grădinița Cu Program Normal Benia și Şcoala Primară Benia, comuna Moldova Sulița, și Şcoala Gimnazială Bursuceni, comuna Verești, care primesc fiecare câte 95.000 lei de la Ministerul Educației, pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare în unitățile de învățământ.

Ministerul Educației și-a propus să rezolve problema școlilor cu toaletă în curte, drept pentru care a alocat fondurile necesare unităților de învățământ pentru amenajarea grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora. Județul Suceava figurează cu patru unități școlare care, în anul 2023, nu beneficiază de grupuri sanitare conforme. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Moldova Sulița, comuna Moldova Sulița, Grădinița Cu Program Normal Benia și școala Primară Benia, comuna Moldova Sulița, și școala Gimnazială Bursuceni, comuna Verești, care primesc fiecare câte 95.000 lei pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare în unitățile de învățământ.

159 de unități de învățământ din toată țara sunt beneficiare ale hotărârii de Guvern din data de 14 septembrie prin care au fost repartizate sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației către bugetele locale pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare în unitățile de învățământ.

Suma totală alocată este de 14.606 mii lei, dintre care 4.673 mii lei pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare în unitățile de învățământ preuniversitar de stat finanțate în anul 2022, și 9.933 mii lei pentru finanțarea unor lucrări noi de amenajare a unor grupuri sanitare conforme în unitățile de învățământ preuniversitar. Sumele repartizate de către Ministerul Educației vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, iar procedura privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale.

De precizat că, la începutul anului școlar 2022-2023, în județul Suceava, mai existau 19 unități de învățământ care nu dispuneau de grupuri sanitare în clădirile destinate învățământului. Patru unități de învățământ din comuna Izvoarele Sucevei funcționau în case particulare, iar în cazul a cinci școli existau unități modulare racordate la apă curentă, numai că în exteriorul unităților de învățământ. Deci, practic, au fost 10 unități de învățământ care aveau toalete în curte, iar la începutul acestui an școlar doar patru dintre ele au necesitat alocarea fondurilor pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *