UE vrea să aloce 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu arme a Ucrainei

Într-un nou proiect pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, Uniunea Europeană va propune ca un miliard de euro să fie dedicat în mod special muniției, în special proiectilelor de artilerie de 155 mm, potrivit unui document consultat de POLITICO.

UE ajută la aprovizionarea Ucrainei cu arme prin intermediul unui fond de numerar interguvernamental extrabugetar numit Facilitatea europeană pentru pace, care este folosit pentru a rambursa țărilor care exportă arme către Ucraina. Până în prezent, facilitatea a plătit 3,6 miliarde de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina, iar țările membre au decis, în decembrie anul trecut, să majoreze finanțarea cu 2 miliarde de euro în 2023.

Până în prezent, necesitățile de cheltuieli au fost definite vag, dar UE pune acum un mare accent pe muniția de artilerie – în condițiile în care forțele ucrainene sunt blocate în lupte de uzură cu obuze, în jurul unor orașe precum Bakhmut.

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, intenționează să propună un „pachet de sprijin extraordinar” de 1 miliard de euro axat pe livrarea de muniție, potrivit documentului UE, redactat de serviciul diplomatic al blocului, Comisia Europeană și Agenția Europeană de Apărare.

Documentul a precizat că suma extraordinară de 1 miliard de euro ar trebui să se concentreze pe muniție – „în special 155 mm” – imediat ce suplimentarea cu 2 miliarde de euro a Facilității europene pentru pace va fi „operaționalizată”. Aceasta înseamnă că jumătate din suplimentarea din acest an ar trebui să fie dedicată muniției, în principal obuze, potrivit unui oficial UE.

Documentul UE are în vedere, de asemenea, accelerarea producției industriale europene, care se străduiește să producă muniție în ritmul cerut de război. Propunerea menționează „o rată de rambursare favorabilă, de exemplu de până la 90% … având în vedere urgența extremă și epuizarea stocurilor statelor membre”.

O astfel de rată ridicată ar putea fi pentru a liniști țările membre care oferă un ajutor militar important. Când rata de rambursare a scăzut anul trecut sub 50%, acest lucru a creat probleme pentru unele națiuni UE, în special pentru Polonia, unul dintre cei mai mari donatori de arme ai UE către Ucraina.

Propunerea de finanțare oferă, de asemenea, o posibilă cale de ieșire, citând „contribuții financiare voluntare” pentru țările care nu participă, cum ar fi Austria, care este neutră sau care sunt reticente în a furniza arme, cum ar fi Ungaria.

În ceea ce privește achizițiile comune – adică faptul că țările UE se asociază pentru a cumpăra arme – Agenția Europeană de Apărare, împreună cu țările membre, ar urma să utilizeze un nou sistem „care să cuprindă șapte categorii, de la calibrele armelor de calibru mic până la 155 mm”.

Acest proiect ar urma să fie „lansat pentru o durată de șapte ani” și, până în prezent, 25 de state membre ale UE plus Norvegia și-au confirmat deja interesul de a participa, potrivit documentului.